TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Magyarország tavaly 7,62 millió euró hozzájárulással vett részt az EU kutatási, technológiafejlesztési és demonstrációs keretprogramjaiban, illetve a kétoldalú kapcsolatokban, az el(vissza)nyert támogatások összege ezzel szemben elérte a 14 millió eurót.

A nemzetközi k+f együttműködés területén lényegében már csatlakoztunk az Európai Unióhoz -- állítja Hámori József, a Tudomány- és Technológiapolitikai Kollégium (TTPK) elnöke. Magyarország tavaly 7,62 millió euró hozzájárulással vett részt az EU kutatási, technológiafejlesztési és demonstrációs keretprogramjaiban, illetve a kétoldalú kapcsolatokban, az el(vissza)nyert támogatások összege ezzel szemben elérte a 14 millió eurót.

Az EU minden bizonnyal az idén is teljes jogú tagjának tekinti majd Magyarországot a k+f területén, így a 16 milliárd eurós keretprogram folytatása ismét sikereket hozhat az országnak -- véli Hámori József. A TTPK elnöke ugyanakkor utalt arra is: a magyarok még mindig nem tanultak meg pályázatot írni, így megesik, hogy olyan támogatástól esnek el kiváló oktatói, tudományos és kutatóműhelyek, amely egyébként joggal illetné őket.

Az Orbán-kormány volt kultuszminisztere egy éve vette át Orbán Viktor miniszterelnöktől a TTPK elnöki tisztét. Az elmúlt egy év tapasztalatait összegezve Hámori József azt mondta: emberi erőforrások tekintetében a tízezer lakosra jutó 11 fő kutató arányait tekintve még a hozzánk hasonló fejlettségű országokban található értékhez képest is alacsony. Jelentős csökkenés tapasztalható a GDP százalékában kifejezett kutatási, fejlesztési ráfordítások arányában, amely 1999-ben 0,68 százalék volt. Ez összevetve az 1998-as 1,8 százalékos EU- és a 2,2 százalékos OECD-átlaggal szintén igen alacsony szintet mutat. Hámori József szerint a háttérforrások bővülésével, a vonzóbb kutatói, oktatói, posztdoktori rendszer kialakításával élénkülhet a vállalat, kutatóhely és a felsőoktatás közötti kapcsolat, melynek révén megfordulhat a hazai szabadalmi bejelentések tíz éve tartó csökkenő jellege is (1990-ben 2506, 1999-ben 727), és növekedhet a hazai vállalati kutató-fejlesztői létszám (3000 fő) is, amely egyébként öt éve változatlan.

A TTPK munkájára utalva Hámori József elmondta: a kollégium javaslatára készült el az ország Tudomány és technológia 2000 című terve; az idén 17,5 millió, jövőre további 19,5 millió fortinttal emelkedik a k+f-re szánt állami támogatás. Az elnök szerint nem várt mértékben mozgatta meg a gazdaságot az újonnan létrehozott nemzeti kutatási és fejlesztési program elindítása, amely csak 100 millió forintnál nagyobb összegben támogat stratégiai programokat, úgymint az életminőség javítása, információs és telekommunikációs technológiák, környezetvédelmi és anyagtudományi, agrárgazdasági és biotechnológiai kutatások; a nemzeti örökség és a jelenkori társadalmi kihívások kutatásánál az alsó határ 10 millió forint.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.