4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megháromszorozódott a felvásárlási piac a régióban, amelyen belül a legtöbb tranzakciót Oroszországban bonyolítottak le tavaly – állapítja meg a PricewaterhouseCoopers (PwC) jelentésében. A 11 vizsgált ország közül a sorban Csehország és Lengyelország után Magyarország a negyedik, ahol az előző évekhez képest az ügyletek értéke a duplájára nőtt.

A három évvel ezelőttihez képest megtriplázódott a vállalategyesülések és felvásárlások értéke a régióban - állapítja meg a PwC legfrissebb jelentésében. A hazai piac nagyságát az elmúlt évi tranzakciók alapján a könyvvizsgáló cég 9,8 milliárd dollárra becsüli, ami mintegy duplája az egy évvel azelőttinek.

Az ügyletek száma Magyarországon a jelentős értékbeli növekedés ellenére visszaesett. Miközben 2005-ben még 231 nyilvános belföldi tranzakciót zártak le, az elmúlt évben már csak 168-at. A felvásárlási piac bővülése azzal magyarázható, hogy sok úgynevezett megaüzletet (százmillió dollár feletti tranzakciók) kötöttek tavaly. Az átlagos hazai tranzakció mérete elérte a 89 millió dollárt, ami messze meghaladta a régiós átlagértéket.

Nem aktívak a magyar cégek

A tranzakciók számának csökkenése a jelentés készítői szerint főképp a hazai vállalati szegmens alacsony aktivitásának tudható be. "A magyar cégek jellemzően konszolidálják helyzetüket, ami nem a legmegfelelőbb pillanat a felvásárlásra. Nem lenne szerencsés mindezt csupán a makrogazdaság számlájára írni, de nyilván létezik ilyen összefüggés" - mondta az mfor.hu kérdésére Margaret Dezse, a PwC vállalati pénzügyi tanácsadási cégtársa.

Ezzel szemben a hazai cégek legnagyobbjai a környező országokban tovább folytatták a terjeszkedést: az OTP négy felvásárlást hajtott végre Magyarországon kívül. A régiós expanzió terén hazánk mind értékben, mind az ügyletek száma tekintetében a vizsgált 11 országon belül az élmezőnybe került. A kihelyezett tőke értéke elérte a kétmilliárd dollárt.



Vitte a pálmát a Mol-E.ON üzlet

Az iparágakat tekintve a felvásárlások kereszttüzébe a szolgáltatások, az IT-szektor, a gyógyszer- és vegyipar, illetve az energiaipar került. Csak néhány példát kiemelve, az elmúlt évben lett a Graphisoft többségi tulajdonosa a Nemetschek, de a Taverna csoport és a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Nyrt. is más kézbe került.

A legnagyobb értékű felvásárlás 2006-ban Magyarországon a Mol Földgázellátó Nyrt. száz százalékos üzletrészének a megszerzése volt: az E.ON Ruhrgas International 1351 millió dollárt fizetett az üzletrészért. Ezt követte az 1340 millió dollár értékű Borsodchem-üzlet és az a 602 milliós tranzakció, amelynek eredményeképp egy belga társaság megszerezte a K&H Bank 40,2 százalékos üzletrészét.

Lelassult a privatizáció

Csökkenő tendencia jellemezte azonban az itthoni privatizációs piacot. A tavalyelőtti 11 magánosításhoz képest 2006-ban mindössze hét állami cég került magánkézbe, a piac mérete 2,7 milliárd dollárról 1,4 milliárdra csökkent. A környező országokban a 2005-ös 322-höz képest tavaly 490 privatizációs ügyletet bonyolítottak le.

Ami a privatizációt illeti, a régió legaktívabb szereplője Szerbia, Oroszország, majd Lengyelország volt. A tranzakciók értéke azonban régiós szinten is csökkent (22,8 milliárd dollárról hétmilliárdra), ami azt jelzi, hogy a környező országok többnyire túlléptek az állami vállalatok eladásának korszakán.

A legnagyobb piac és új csillagok

Értékben és az ügyletek számát tekintve is a legnagyobb piac - az ország méretéből adódóan nem meglepően - Oroszország volt, ahol 111 milliárd dollár értékben 1210 tranzakciót kötöttek tavaly. Oroszország után - 350-400 üzlettel - Csehország, Lengyelország és Magyarország következik.

A zöldmezős beruházásokat nem vizsgáló jelentés szerint az új csillag az elmúlt évben Szerbia és Ukrajna volt, amelyeknél majdnem megduplázodott a felvásárlások száma, s Horvátországban is hasonló tendenciákat tapasztaltak. Régiós szinten a termelőszektor volt a legaktívabb a felvásárlások terén a 499 tranzakcióval, amit a pénzügyi szolgáltatások ágazata és az élelmiszeripar követett.

Nagy V. Zs.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!