3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amennyiben a tavalyi év a szavazófülkékben kivívott forradalom éve volt, akkor az idei a megújulás éve lehet, mondta Fellegi Tamás nemzetgazdasági miniszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén. A miniszter az új fejlesztéspolitika kapcsán leszögezte, hogy az Új Széchenyi Terv önmagában nem elegendő, több intézkedésre van szükség a hazai kis és középvállalkozások segítésére.

Fellegi Tamás leszögezte, a kormány szövetségre kíván lépni a vállalati szektorral, ennek érdekében egyszerűsítené és megkönnyítené az uniós források felhasználását a vállalati szektor számára. A kormány különös figyelmet kíván fektetni a szükségtelen párhuzamosságok megszüntetésére, a korrupció és a bürokrácia megszüntetésére, a források összevonására és a döntések koncentrálására.

A pályázati rendszer jelentős egyszerűsítése véget vethet a pályázatíró iparágnak és az elbírálásban résztvevő 3500-4000 állami alkalmazott számát is csökkentené a kormány, miközben a vállalatok számára megkönnyítené a pályázatok kitöltését, a szükséges adatlapok és adatmezők száma a jelenlegi 20 százalékára is csökkenhet, és az elektronikus beadás is elérhetővé válik.

A program során idén felhasználandó 1100 milliárd forint elosztása a Microsoft képviselője szerint méltán viselheti a vas és aszfalt programja címet, a legjelentősebb fejlesztési prioritás ugyanis a kiemelt közlekedési fejlesztés lett, melynek értelmében folytatódhat hazánk infrastrukturális fejlesztése, ám az útépítések mellett nagy figyelmet kap a kötöttpályás, a közútinál zöldebb és energiafelhasználás szempontjából hatékonyabb személy és áruszállítás fejlesztése is. Ez a terület részesülhet a források több mint 50 százalékából, emellett a közlekedésfejlesztésre további 80 milliárd forint juthat.

A tudomány és az innováció fejlesztésére szánt közel 73 milliárd forint Fellegi Tamás szerint sem elég, további forrásokra van szükség, ugyanakkor a vállalkozásfejlesztésre szánt 173 és a zöld gazdaság fejlesztésére szánt 120 milliárd forint segítségével javulhat hazánk energiahatékonysága is. A tudományos beruházások között kiemelt jelentőségű a cseh és román közreműködéssel megvalósuló szegedi szuperlézer projekt, mely 63 milliárd forintot emészthet fel, ám jelentősége országhatárokon átívelő lehet, és segíthet abban, hogy Magyarország a fotonika élbolyába kerülhessen.

A források elosztásánál a kis és középvállalkozások támogatása prioritás, a tervek szerint a pénzek 50 százaléka áramolhat közvetlenül a KKV-szektorba, míg további 42 százaléknál beszállítói oldalon vagy alvállalkozóként jelenthetnek meg a kisebb vállalatok, mindössze a források 8 százalékánál nem érintettek tehát az ilyen típusú cégek.

Kosztolányi Bálint

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!