TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Általános sztrájk bénította meg Belgium életét hétfőn, az európai uniós csúcstalálkozó napján.

Az új kormány takarékossági és reformprogramja miatti tiltakozó szakszervezeti akció következtében súlyos fennakadások voltak a közlekedésben és a közintézmények munkájában. Sok iskolában nem tudták megkezdeni rendben a tanítást, a hivatalok mellett sok üzlet is zárva maradt. Felfüggesztették az árumozgatást és a hajók ellátását Európa második legnagyobb forgalmú tengeri kikötőjében, az antwerpeni dokkok dzsungelében.

A vasúti közlekedés már vasárnap este leállt, nem járnak a nemzetközi vonatok sem. A városi tömegközlekedés szintén összeomlott, Brüsszelben nem közlekednek a buszok, a villamosok, a metrószerelvények. A szakszervezetek ráadásul sztrájkőrökkel igyekeznek akadályozni az előrejutást a fővárosba vezető autópályákon is. A rendőrségnek joga van felszámolni az ilyen útakadályokat, de a tiltakozó aktivisták újra és újra próbálkoznak.

Ennek ellenére délelőtt még elfogadható módon be lehetett jutni Brüsszelbe a zaventemi repülőtérről, ahol számos járatot ugyan töröltek, de a gépek többsége rendben fel-, illetve leszállt. A fővárostól délre eső Charleroi repülőtere azonban zárva maradt hétfőn.

Az EU-csúcs résztvevői számára - mivel a zaventemi légikikötő folyamatos használhatóságát illetően erős kételyek voltak reggel - a Brüsszeltől 30 kilométerre fekvő Beauvechain katonai repülőterét jelölték ki szükség esetére leszállóhelyként. Onnan a politikusokat akár az uniós tanácskozás helyszínéül szolgáló brüsszeli épület, a Justus Lipsius tetején kialakított helikopter-leszállóhelyig is biztonságosan elszállíthatják.

A délután kezdődő értekezlet kiszolgáló személyzetének utasításba adták, hogy már kora reggel munkára kell jelentkezniük, elkerülendő a nap közben várható hatalmas közlekedési torlódásokat.

"Nincs ingyen ebéd" - a közéletben gyakran idézett mondás most szó szerint igaz: a Justus Lipsiusban az újságírók - ellentétben az EU-csúcstalálkozók alatt követett általános gyakorlattal - ezúttal nem étkezhetnek ingyen az étteremben, be kell érniük szendviccsel.

A belga média hétfőn kiemelte: a kormányzatot egy csöppet sem hatotta meg az országban régen nem látott szakszervezeti összefogás és általános tiltakozás, a megszorító intézkedéseket mindenképpen végre kívánja hajtani.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.