Ehhez előbb sokan az éttermek konyháinak használt olaját gyűjtik össze, majd azt dolgozzák fel házilag. "Arra kell ügyelni, hogy a garázs szellőzése jó legyen, mert a folyamatban enyhén mérgező és igen gyúlékony gázok is keletkeznek" - mondja a szakértő. "A sütőolajat megszűrik, majd pihentetik, hogy a nagyobb csomók kiváljanak belőle, némi alkohollal és marólúggal keverik - és már kész is a biodízel".
Növekvő termelés
A házi biodízel nagyobb része azonban nem a vendéglői használt olajból, hanem szójaolajból készül, és az utóbbi években termelése ugrásszerűen nőtt az Egyesült Államokban: 2005-ben megháromszorozódott 2004-hez képest és elérte a 75 millió gallont, idén pedig várhatólag a 150 millió gallon (576 millió liter) is lehet. A biodízel azonban még így is csak elenyésző töredékét adja az amerikai közlekedésben felhasznált üzemanyagnak. A kőolajból készült dízelből tavaly 60 milliárd gallon fogyott az amerikai piacon.
MTI / Menedzsment Fórum