2002. április 15. 11:00

A Vám- és Pénzügyőrség áprilisig 460,7 milliárd forint vám- és adóbevételt könyvelt el, 5,5 milliárddal többet, mint a múlt év első három hónapjában - tájékoztott a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) Bevételi Főigazgatósága.

Az első három havi vámbevétel 26 milliárddal, illetve 1,4 százalékponttal kevesebb, mint az időarányos teljesítés, ami a szakemberek szerint az év eleji, szezonálisan kisebb külkereskedelmi teljesítményt tükrözi.
Ugyanakkor a 23,6 százalékos időarányos teljesítés 0,6 százalékponttal több, mint a múlt év azonos időszakának eredménye.

Az első három havi vámbevételek alakulásánál azonban figyelembe kell venni, hogy az 1.948 milliárd forintos idei költségvetési előirányzat 33 milliárddal kevesebb, mint a 2001. évi teljesítés.

Vám- és importbefizetésből 44,9 milliárd forint érkezett be március végéig, ami 3,4 milliárddal haladja meg a múlt év hasonló időszakát, míg 20 milliárddal szárnyalja túl az időarányos tervet.

Fogyasztási és jövedéki adóból 111,9 milliárd forintot szedtek be, ami 4,9 milliárd forinttal több a tavaly ilyenkorinál, viszont mintegy 30 milliárddal elmarad a tervezettől.

Az üzemanyagok jövedéki adójából 63,8 milliárd forint folyt be, ami 4,8 milliárd forinttal több, mint 2001. első három hónapjában. A dohánytermékek utáni adójegyekből 28,8 milliárd forint jött be, ami 0,6 milliárddal marad el a múlt év első három havi bevételétől.

Egyéb termékek - szeszes italok - jövedéki adójából 11,8 milliárd forint származott, 0,6 milliárddal több, mint az egy évvel korábbi időszakban. A 7,2 milliárd forint import fogyasztási adó bevétel 0,1 milliárddal haladja meg a múlt év első három havi számot.

Általános forgalmi adóból 301,9 milliárd forint bevétel származott, 3 milliárddal kevesebb, mint 2001 azonos időszakában. Ez a szám 1,5 százalékkal, 18,7 milliárddal marad el az idei időarányosan tervezett bevételtől.

A 2002. évi költségvetési előirányzat 1.948 milliárd forint vám- és adóbevételt tartalmaz, ami 33 milliárddal kevesebb a múlt évi teljesülésnél. Vám- és importbefizetésből 97 milliárd, a fogyasztási és jövedéki adóból 563,5 milliárd, általános forgalmi adóból pedig 1.282,5 milliárd forintos bevételt vár az idén a költségvetés.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.