2002. április 15. 11:00

A Vám- és Pénzügyőrség áprilisig 460,7 milliárd forint vám- és adóbevételt könyvelt el, 5,5 milliárddal többet, mint a múlt év első három hónapjában - tájékoztott a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) Bevételi Főigazgatósága.

Az első három havi vámbevétel 26 milliárddal, illetve 1,4 százalékponttal kevesebb, mint az időarányos teljesítés, ami a szakemberek szerint az év eleji, szezonálisan kisebb külkereskedelmi teljesítményt tükrözi.
Ugyanakkor a 23,6 százalékos időarányos teljesítés 0,6 százalékponttal több, mint a múlt év azonos időszakának eredménye.

Az első három havi vámbevételek alakulásánál azonban figyelembe kell venni, hogy az 1.948 milliárd forintos idei költségvetési előirányzat 33 milliárddal kevesebb, mint a 2001. évi teljesítés.

Vám- és importbefizetésből 44,9 milliárd forint érkezett be március végéig, ami 3,4 milliárddal haladja meg a múlt év hasonló időszakát, míg 20 milliárddal szárnyalja túl az időarányos tervet.

Fogyasztási és jövedéki adóból 111,9 milliárd forintot szedtek be, ami 4,9 milliárd forinttal több a tavaly ilyenkorinál, viszont mintegy 30 milliárddal elmarad a tervezettől.

Az üzemanyagok jövedéki adójából 63,8 milliárd forint folyt be, ami 4,8 milliárd forinttal több, mint 2001. első három hónapjában. A dohánytermékek utáni adójegyekből 28,8 milliárd forint jött be, ami 0,6 milliárddal marad el a múlt év első három havi bevételétől.

Egyéb termékek - szeszes italok - jövedéki adójából 11,8 milliárd forint származott, 0,6 milliárddal több, mint az egy évvel korábbi időszakban. A 7,2 milliárd forint import fogyasztási adó bevétel 0,1 milliárddal haladja meg a múlt év első három havi számot.

Általános forgalmi adóból 301,9 milliárd forint bevétel származott, 3 milliárddal kevesebb, mint 2001 azonos időszakában. Ez a szám 1,5 százalékkal, 18,7 milliárddal marad el az idei időarányosan tervezett bevételtől.

A 2002. évi költségvetési előirányzat 1.948 milliárd forint vám- és adóbevételt tartalmaz, ami 33 milliárddal kevesebb a múlt évi teljesülésnél. Vám- és importbefizetésből 97 milliárd, a fogyasztási és jövedéki adóból 563,5 milliárd, általános forgalmi adóból pedig 1.282,5 milliárd forintos bevételt vár az idén a költségvetés.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.