A McDonalds 2008 közepére új összetételű, maximum 2 százalék transzzsírsavat tartalmazó olajat fog használni Európa-szerte, több mint 6300 éttermében - áll a cég közleményében.
Az európai McDonalds a jelenleg használt sütőolajat olyan elegyre cseréli, amely magas olajsavtartalmú repcemagolajból és napraforgóolajból készül. Ezáltal az olajban jelentősen csökken a transzzsírsavak aránya, miközben a telített zsírok aránya sem éri el a 12 százaléknál magasabb értéket. A sütőolajok lecserélésével közel 0,2 százalék alá csökken majd a transzzsírsav-tartalom a sült burgonyában, a sült csirke- és haltermékekben, a pitékben és egyéb sütött termékekben.
A vállalat közleménye szerint fogyasztói kutatás támasztja alá, hogy az új olajkeverékben sütött termékek íze nem különbözik a jelenlegitől.
Az új olaj Európa szerte fokozatosan kerül bevezetésre. Elsőként Dánia használja majd az új olajelegyet, de az elkövetkező hónapokban már a svéd, norvég és finn éttermekben is az új keverékkel sütnek majd. A 2 százalékos transzzsírsav-tartalmú olajra Magyarország Európával egyidejűleg fog átállni, várhatóan 2008-ban.