2012. november 28. 10:19

Az üzleti környezetet és vállalati teljesítményt vizsgáló felmérés (BEEPS) ötödik fordulóját kezdi meg Magyarországon az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Világbank - közölte az EBRD szerdán.

A szervezet tájékoztatása szerint a - párhuzamosan több országban futó - felmérés célja, hogy a magánszektor növekedését és az üzleti környezetet korlátozó tényezők értékelése révén  visszajelzés érkezzen a vállalkozásoktól az egyes országok magánszektorának állapotáról. A felmérés során az egyes országokban a termelő ágazatokban, illetve a szolgáltató szektorban működő cégekkel készítenek interjúkat.

A BEEPS ötödik fordulójában a kérdőív megfelel a Világbank Vállalati Felmérésének (Enterprise Survey Initiative), amelyet világszerte az egyes országok sajátosságaihoz igazított szabvány kérdőívekkel valósítanak meg. A kérdőívben megfogalmazott témakörökben, mint például a technológiai és innovációs vívmányok meghonosítása, a verseny, a munkaerő képzettsége, fekete gazdaság, a pénzügyi szolgáltatásokhoz történő hozzáférés, az infrastruktúra állapota, valamint az állami szabályozás hatása, most először válik lehetővé az összehasonlítás nemcsak Közép-Kelet-Európa és Közép-Ázsia országaival, hanem a világ más országaival is.

Az egymást követő évekre, több országra vonatkozó üzleti környezeti intézkedésekhez szükséges adatok összegyűjtésén kívül a felmérés újra vizsgál korábban kérdezett cégeket is annak érdekében, hogy átfogó, több évre vonatkozó adatok álljanak rendelkezésre. Így a kutatók figyelemmel kísérhetik az üzleti környezetben bekövetkezett változásokat.

Az adatgyűjtéssel megbízott helyi piackutató cégek az interjúk készítését véletlenszerűen kiválasztott cégeknél a novembertől áprilisig terjedő időszakban folytatják le. A felmérés előzetes eredményei 2013 közepére várhatók. Ezek az eredmények, az egyéb vizsgálatokból származó további információkkal együttesen képezik a kormányoknak a befektetések, a termelékenység és a gazdasági növekedés elősegítése érdekében adott ajánlások forrását. A felmérés az EBRD és a Világbank-csoport Közép-Európától Közép-Ázsiáig 29 országban folyó közös kezdeményezése.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.