<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az amerikai elnök budapesti látogatása felhívhatja a befektetők figyelmét Magyarországra. Mivel azonban a "nagy halak" már választottak régiónkban terjeszkedési célpontot, a jövőben a kisebb cégek jöhetnek szóba a partnerkeresésben. Bár a már jelen lévő amerikai cégek egy részének púp a hátán a nemrég bejelentett Gyurcsány-csomag, mások elismerik a böjt szükségszerűségét, tudta meg az mfor.hu.

Az USA a második számú befektető

"Az elmúlt időszak a hullámzásokkal együtt megállapodást hozott a gazdaságba és a politikába egyaránt. Magyarország jó fejlődési terep volt a külföldi cégeknek" - vélekedett Dános András. A detroiti központú globális vállalat felső vezetői szerint az ország egyik fő vonzereje számukra a jól képzett és motivált munkaerő volt, és ez ma is így van. Mára kialakult az a stabil politikai és társadalmi környezet, amelyben egy globális vállalat jól tudja érezni magát, és aminek megléte a 90-es évek elején még egyáltalán nem volt magától értetődő.

Cisco: lesz eredménye a böjtnek

Az oktatási rendszer fejlettsége, a jól képzett munkaerő miatt választotta Magyarországot az internetes üzleti megoldásokat kínáló Cisco is. A kaliforniai Stanford Egyetem tudósai által 1984-ben alapított vállalat 2002 óta gyárt hálózati eszközöket Tiszaújvárosban, 2005 tavaszán pedig Budapesten nyitotta meg harmadik európai Technológiai Támogató Központját.

"A bejelentett intézkedések hosszú távon pozitív hatással lesznek Magyarország gazdasági helyzetére, a költségvetés állapotára" - mondta kérdésünkre Papp István, a Cisco nemrég kinevezett magyarországi ügyvezető igazgatója. - "Egy cég a befektetési célpont kiválasztásakor hosszú távú döntést hoz, amit az aktuális gazdasági kiigazító csomagok ritkán szoktak befolyásolni." Papp István már látja a jeleit annak, hogy Magyarország hosszú távon meg kívánja őrizni versenyképességét a régióban.

USA: Második számú befektető

"Ők fontosabbak számunkra, mint amilyenek mi vagyunk nekik" - fogalmazott Rétfalvi György. A 63-65 milliárd dollárra tehető, Magyarországra irányuló külföldi befektetésekből a legnagyobb szeletet, mintegy 28-30 százalékot a németek hasítják ki. Az amerikai cégek részesedése18-21 százalékra, azaz 11-12 milliárd dollárra tehető. Magyarországon mintegy 600 regisztrált amerikai vállalat található, az egy-két fős képviseleteket is beszámítva pedig számuk az ezret is eléri.

A magyar cégek közül eddig kevesen vették a bátorságot az Atlanti-óceánon túli megtelepedésre. A kevesek közé tartozik például a Graphisoft. Export tekintetében azonban ennél sokkal jobban állunk. Elsősorban a világpiacok számára előállított termékek kivitelének köszönhetően a tavalyi 1,9 milliárd dollár értékű, USA-ba irányuló exportot értünk el, ami 15 százalékos növekedést jelent. Az onnan származó import 1,15 milliárd dollárt tesz ki. Mindkét esetben a gépek, gépi berendezések, valamint a feldolgozott termékek képviselték a legnagyobb részarányt.

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum