2p

Zsigmondné dr. Vitályos Eszter államtitkár és Csepreghy Nándor helyettes államtitkár tartott csütörtökön sajtótájékoztatót a közbeszerzési rendszer új irányairól. Mint a sajtótájékoztatón elmondták, fair, tiszta és átlátható rendszert akarnak létrehozni.

Az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások eredményeként a kormány módosítja a közbeszerzési törvényt. A kormány csütörtökön tárgyalta a törvénytervezetet, amelyet Zsigmondné dr. Vitályos Eszter államtitkár ismertetett. A közbeszerzési törvény módosítására azért van szükség, hogy felgyorsítsák az új uniós költségvetési ciklusban a források lehívását.

A cél az új közbeszerzési törvénynél az volt, hogy átláthatóbb rendszert hozzanak létre. Eközben azt is szeretnék elérni, hogy minél több hazai kkv kaphasson szerepet a közpénzekből. Egyszerűsítik a referenciarendszert is. Jelentősen változik az elbírálás szemléletmódja is, a szerződés értékénél nem lehet magasabb árbevételt elvárni. Zsigmondné dr. Vitályos Eszter államtitkár szerint az a cél, hogy fair, tiszta és átlátható rendszert alakítsanak ki.

Csepreghy Nándor helyettes államtitkár elmondta, hogy abba nem kívánnak beleszólni, hogy egy-egy tendernyertes milyen alvállalkozókat von be, az ugyanakkor elvárás, hogy az alvállakozók megkapják az elvégezett munkájuk ellenértékét.

A kormány tárgyalt az operatív programokról is, és az államtitkár asszony szerint hétfőig mindet benyújtják Brüsszelnek. Előreláthatólag lesznek olyan programok, amelyek gyorsabban átmennek az uniós bürokrácián, ilyen lehet a KEOP (Környezet és Energia Operatív Program), ahol jóval kevesebb vitás kérdés volt.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!