2017. augusztus 2. 17:46

Most, hogy szinte teljesen biztos Neymar Jr. távozása a Barcelonából, a média tele van azzal, hogy a 25 éves brazil szupersztár minden idők legdrágább futballistája lett. Ha azonban a dolgok mélyére nézünk, kicsit más képet kapunk. Igen, az inflációról van szó, ám nem a hagyományos inflációról.

Neymar tehát minden valószínűség szerint 222 millió euróért (vagyis 199 millió fontért, vagy 67 milliárd forintért) lesz a PSG játékosa (a La Liga elnöke még panaszt tesz a PSG ellen, egy utolsó kétségbeesett próbálkozás részeként). A SkySport összeállításában bemutatja, hogy miként nőtt a rekordigazolások összege 1992 óta, amikor Jean-Pierre Papin a Marseilles-ből az AC Milanba igazolt - 10 millió fontért.

Itt még harmonikus volt a kapcsolat

Nos, az ilyen összeállítások meglehetősen csalókák, ugyanis a játékosok átigazolási díjait nominális értékükön veszik számításba, és nem számolnak az inflációval. De még ha néha figyelembe is veszik a pénzromlást, megállnak ott, hogy az általános, normál inflációval számolnak, azonban viszonylag könnyen belátható, hogy ez egy elég speciális piac, amit nem a hagyományos pénzromlással érdemes korrigálni, hiszen a játékosok piacán nincs értelme fogyasztói kosárral számolni, mondhatni, a játékosok maguk a fogyasztói kosár, hiszen nincs más összetevő (nyersanyag, munkaerő, élelmiszer, tartós fogyasztási cikk, stb nem játszik szerepet itt).

Szerencsére van egyfajta mankó, amely ugyan csak az angol Premier League-re lett kidolgozva, ám így is sorvezetőként szolgálhat a múltbéli igazolások értékének valorizáláshoz. A Paul Tomkins és Graeme Riley által kidolgozott Transfer Price Index (TPI, futball-árindex, egyszerűbben futballinfláció) a Premier League kezdete, vagyis 1992-93 óta rögzíti az összes átigazolást az angol első osztályban, több mint négyezer igazolást vittek fel az adatbázisukba, mindegyiknél gondosan, többször is ellenőrizték az árat, így mintegy 95 százalékos valószínűséggel a valós átigazolási díjakkal tudtak számolni. Így minden szezonra kaptak egy átigazolási átlagárat az angol bajnokságra vonatkozóan, amelyek éves változása maga az index (TPI avagy futballinfláció). A PL-t illetően az induló szezonhoz képest 18-szorosára nöttek az átigazolási árak, másképpen fogalmazva: az a játékos, akit 1992-ben 1 millió fontért vettek meg, mai áron számolva 18 millióért tennék. (Itt például elérhető a PL történetének 100 legdrágább igazolása.)

Az árak ilyen elszabadulásáért az irdatlan mértékű tévés közvetítési díjak a felelősek: a most érvényben levő hároméves, 2019-ig tartó szerződés értelmében az elsőosztályú angol klubok idén 2,8 milliárd (nem tévedés: milliárd) angol fontot kapnak, ami azt jelenti, hogy a most kiesett Sunderland 100 millió fonttal lép egy osztállyal lejjebb. Összehasonlításul: a Real Madrid a BL-győzelemért 89,5 millió eurót kasszírozott, és a vesztes Juventus is csak 101 millió eurót kapott, vagyis mindketten kevesebbet vittek haza, mint az angol első osztályból kiesett, tökutolsó Sunderland.

Ha Papint mondjuk a Liverpool vette volna meg 25 éve, akkor Papin indexált mai ára bizony 180 millió font lenne...

E kis módszertani bevezető után nézzük a listát, amit a fentebb említett Paul Tomkins készített az általa kidolgozott módszertan alapján (nyilván nem pontos a lista és az összegek, hiszen akik nem az angol bajnokságba igazoltak, megfelelő adatbázis híján nem tökéletesen becsülhető meg mai áruk). A listát így még mindig Cristiano Ronaldo vezeti, aki a világ valaha volt legdrágább igazolásának tekinthető, hiszen az érte 2009-ben kifizetett 80 millió font a TPI-vel indexált áron ma 226 millió font lenne.

  1. C. Ronaldo, Manchester Unitedből a Real Madridba, £225,991,870
  2. Bale, Tottenhamból a Real Madridba, £162,040,878
  3. Anelka, Arsenalból a Real Madridba, £141,047,793
  4. Ferdinand, Leedsból a Manchester Unitedbe, £132,902,073
  5. Luis Suarez, Liverpoolból a Barcelonába, £127,629,404
  6. Overmars, Arsenalból a Barcelonába, £117,353,677
  7. Torres, Liverpoolból a Chelseabe, £116,819,474
  8. Juninho Paulista, Middlesbroughból az Atletico Madridba, £105,478,862
(Akit magyarul érdekel a TPI és az ehhez kapcsolódó számos más érdekesség, sok hasznos információt talál a legjobb magyar nyelvű futballblogon, a Vörös Fonaton.)

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.