2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 54,8 százalék, 0,6 százalékponttal magasabb az előző havi értékéhez képest - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Az MLBKT tájékoztatása szerint az októberi index emelkedése a feldolgozóipar gyorsuló ütemű növekedését jelzi. Az októberi fellendülés nagyobb ütemű, mint a tavalyi 54,3 százalék, és meghaladja az előző három év azonos hónapjaiban mért értékek 51,8 százalékos átlagát is.

Az eltelt két őszi hónap átlagos növekedése nagyobb fejlődést mutat a tavalyinál és az előző három év azonos időszakainak átlagánál. Ha a feldolgozóipari növekedés a következő két hónapban továbbra is gyorsuló fellendülést mutat, a negyedik negyedév átlaga meghaladhatja a tavalyit. Mindezek kedvező előjelek lehetnek a feldolgozóipar negyedik negyedéves és éves átlagos teljesítményét tekintve - olvasható a közleményben.

A felmérés részindexei közül figyelemre méltó, hogy bár az új megrendelések növekedési üteme lassult az előző hónaphoz viszonyítva, a beszerzési mennyiség gyorsuló ütemű növekedése folytatódott. Ezek mellett a termelési mennyiség növekedése változatlan maradt, ami elmarad a tavalyi év azonos hónapjától.

Az új megrendelések indexe októberben 57,4 százalék volt, a termelésé 54,5 százalékot, a beszerzési index pedig 57,5 százalékot tett ki.

Az MLBKT közleménye szerint tovább csökkent a beszerzési árak index értéke, októberben 59,4 százalék volt, ami 1,7 százalékponttal kisebb, mint egy hónappal korábban. A szállítási átfutási idő index 49,7 százalék volt októberben, míg egy hónappal korábban 48,9 százalékot tett ki. Ez a kiszállítások kisebb ütemű lassulását mutatja.

A közlemény szerint a külpiaci mutatók kedvezőtlenül alakultak a legutolsó hónapban. Az import index 56,4 százalékos értéke 0,2 százalékponttal nőtt, míg az export index 7,1 százalékponttal csökkent egy hónap alatt, és 51,7 százalékot tett ki. A közlemény szerint kedvezőtlen külpiaci tendencia jellemzi a feldolgozóipart októberben.

A szeptemberit meghaladó ütemben nőtt a foglalkoztatás a feldolgozóiparban. A foglalkoztatási index értéke 54,2 százalék volt októberben, 1,1 százalékponttal nőtt egy hónap alatt.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!