2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Nabucco-gázvezetékhez való csatlakozásra biztatta egyiptomi tárgyalópartnereit kétnapos kairói látogatása során Bajnai Gordon.

Felhívta a figyelmet arra, hogy mintegy 200 kilométerrel meg kell hosszabbítani a már létező, Egyiptomból induló transzarab gázvezetéket, hogy Törökországban elérje a majdani Nabuccót. Ez - mondta - nagyban növelné a Nabucco biztonságát és kiszámíthatóságát, és vonzó piacot teremtene Egyiptom és más észak-afrikai gázeladóknak.  

"Most azért jöttünk Egyiptomba, hogy legyen elegendő gáz ebben a vezetékben" - mondta Bajnai Gordon.  

Bajnai Gordon rámutatott arra, hogy Egyiptom a térség legnagyobb cseppfolyós gáztermelő és -szállító országa. Magyarország azt szeretné elérni, ha Egyiptomból is kaphatna gázt, az Adrián Horvátországgal közösen épülő, cseppfolyós gázbehozatalra lehetőséget adó gázterminál.

Az MTI érdeklődésére válaszolva a magyar miniszterelnök azt mondta: ahhoz, hogy a Nabucco működjön három dolog szükséges: kellenek vevők Európában, kell egy vezeték, amin a gázt el lehet juttatni és kellenek eladók. "Az idei évben el kell jutni odáig, hogy a Nabucco-projekt biztonsággal beindítható legyen" - mondta Bajnai Gordon. Hozzátette: fontosak az ilyen tárgyalások, amelyeken Magyarország nem csak a saját, hanem jó néhány más európai ország érdekeit is képviseli.

A magyar miniszterelnök megismételte, hogy Magyarországnak új piacokat kell keresnie, mert a válság után Európában és az Egyesült Államokban jóval lassabb lesz a növekedés, mint előtte. Ezért nyitni kell az új, növekvő piacok felé. Hangsúlyozta, hogy ezért nyitotta meg nemrég Magyarország Kínában az új kereskedelmi és diplomáciai képviseletet, és ezért tárgyalt ő a múlt héten az indiai kereskedelmi miniszterrel, illetve látogatott most Egyiptomba. A kairói látogatás - tette hozzá - illeszkedik a kormány stratégiájába. Mint mondta: lehetőséget kell teremteni a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak.

Magyarország az elmúlt három évben háromszorosára növelte kereskedelmi forgalmát Egyiptommal és most az a cél, hogy megduplázza azt.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!