2001. augusztus 12. 11:00

A világgazdaság lassulása miatt növekedett a feltörekvő piacok kockázata -- figyelmeztet legfrissebb negyedéves értékelésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A szakértők szerint a török és az argentin gazdaság problémái mindeddig nem terjedtek tovább, ám a "fertőzés" veszélye még korántsem múlt el.

A feltörekvő piacokon történő befektetések kilátásait a szokottnál is nagyobb mértékű bizonytalanság veszi körül -- fogalmaz az IMF. A nemzetközi pénzügyi szervezet jelentését a világgazdaság lassulásáról érkező jelek, továbbá az Argentínát fenyegető pénzügyi válság és az ennek továbbgyűrűzését kivédeni hivatott 15 milliárd dolláros brazil hitelcsomag miatti aggodalmak árnyékolják be.

A második negyedévben érezhetően romlottak a feltörekvő gazdaságok belső tényezői és ezen piacok hitelkockázati megítélése -- idézi a Reuters a valutaalap közgazdászait. Az argentin és a török gazdaság problémái ugyanakkor eddig csak korlátozott mértékben "fertőztek meg" más piacokat, jelesül Brazíliát. Más feltörekvő piacok -- például Mexikó és Oroszország -- ezzel szemben éppen hogy biztos menedékként szolgáltak a befektetők számára. Ez az IMF szerint komoly eltérés a korábbi évek valutaválságaihoz (például az 1997--1999-es ázsiai krízishez) képest, amikor a tőke valamennyi feltörekvő piacot egységesen kezelte, és az első aggasztó jelre mindegyikről kivonult.

A jelenséget a befektetők stratégiájának átalakulásával magyarázzák, ám figyelmeztetnek: a szélesebb körű, több feltörekvő országra is kiterjedő "fertőzés" veszélye továbbra is fennáll. Emiatt nem valószínű, hogy a portfóliójuknak csupán kis részét ezen térségekben elhelyező befektetők egyhamar visszatérjenek, és a feltörekvő piacokra szakosodott vásárlók is óvatosabban viselkednek -- jósolja a jelentés.

Az idei és jövő évi finanszírozási igényeik kielégítésére törekvő feltörekvő országok várhatóan kedvezőtlen feltételekkel lesznek kénytelenek szembenézni a nemzetközi tőkepiacokon -- figyelmeztet az IMF. A jelentés emiatt csak nagyon korlátozott mértékű részvénykibocsátásra és a szindikált hitelek továbbra is alacsony szinten maradására számít. Oroszország várhatóan ez év végén vagy 2002 elején tér vissza a nemzetközi piacokra -- teszi hozzá a valutaalap.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.