2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A bedőlt ingatlanhitelek következtében a bankok megjelentek eladóként a magyar ingatlanpiacon, vevőik elsősorban a helyi viszonyokat jól ismerő, nem a prémium szegmenst kereső befektetők lehetnek - mondta Tim O'Sullivan ingatlanbefektetésekért felelős társigazgató, a CBRE ingatlan tanácsadó sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A magyar piac másik szegmensében a prémium ingatlanok szerepelnek, a befektetési alapok elsősorban ezeket keresik. A harmadik csoportba a csaknem egészében bérlővel feltöltött, folyamatos bevételt adó ingatlanok szerepelnek.

Tim O'Sullivan kiemelte még, hogy az ingatlan piacon hiányzik a likviditás, ez pedig korlátozza a befektetők lehetőségeit.

A kereskedelmi- és az iroda részpiac jellemzőiről Csörgő Anita, a CBRE kereskedelmi ügynökségi vezetője azt mondta, hogy a belvárosban másfél-két éve csak úgy lehet üzlethelyiséget bérbe adni, hogy a tulajdonos vállalja annak az átalakítását, például a portál kicserélését.

Arra a kérdésre, hogy a plazastop törvény miként befolyásolja a kereskedelmi ingatlanfejlesztést, Csörgő Anita azt válaszolta, hogy - a piaci környezet miatt - e nélkül sem lenne jobb a helyzet. Ha egy bevásárló központ finanszírozásához 60 százalékos bérbeadást kér a bank, automatikusan leáll a fejlesztés, mivel ekkora előbérletet nem lehet szerezni.

Jellemzője még a mai kereskedelmi ingatlanpiacnak az, hogy az új létesítménybe bérlőként szerződést kötők, két évig csak a forgalmuk után fizetik a bérleti díjat, és azt követően is alacsony az alapdíj. Az ilyen bérleti szerződésekre viszont nem szívesen adnak hitelt a bankok.

A tavaly Budapesten átadott 23 ezer négyzetméternyi irodánál kevesebbet csak Dublin és Athén produkált. A folyó 67 ezer négyzetméternyi fejlesztés egészében a Váci úti folyosón valósul meg. A tanácsadási vezető elmondta, a vezető fejlesztők az egész közép-kelet-európai régiót két részre bontják: az egyikben van Lengyelország, a maga impozáns fejlődésével, míg a másikban az összes többi ország.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!