2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

"Az OMV elképzelhetőnek tartja az összeolvadást a Mollal, ha az olajipari konszolidáció folytatódik a régióban" - mondta el David Davies, az osztrák olajcég pénzügyi vezetője a Napi Gazdaságban.

A vezető hozzátette, a Mol-részvények 11 százalékának megvásárlása a társaság történetének legjobb üzlete volt, amit legfeljebb a Petrom-befektetés közelíthetett meg. A Mol-részvényeket anno mintegy 220 millió dollárért vették, a csomag pedig ma 950 millió dollárnál is többet ér. "Erre a sikeres üzletre nagyon büszkék vagyunk, és arra is, hogy szakmai kapcsolatunk a Mollal kiváló" - tette hozzá Davis.

A lehetséges összeolvadásról elmondta, az mindenképpen jelentős szinergiákkal járna a két vállalat számára, ettől függetlenül jelenleg semmi nincs folyamatban, annak ellenére sem, hogy az aranyrészvények megszüntetése után a magyar olajvállalattal kapcsolatos mindenfajta tranzakció könnyebb lehet. "A szinergiák mindenképp meglennének, mégsem biztos, hogy egy ilyen összeolvadás valaha is megtörténik. Nem tudjuk, milyen lesz a piac öt év múlva" - jelentette ki a pénzügyi vezető.

Azonban Thomas Huemer, az OMV szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy David C. Davies, az OMV pénzügyekért felelős igazgatója a hét végén a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva egy "merőben spekulatív" kérdésre adott hasonlóan spekulatív választ. Mint mondta, a Bloomberg csupán "elméletileg" érdeklődött az OMV-Mol-fúzió jövőbeni lehetőségéről, amire Davies úgy válaszolt, hogy elméletileg minden elképzelhető, és egy ilyen fúzió értelmes lépés lehetne, tekintve, hogy az OMV közép-európai jelenlétének erősítésére törekszik.

Az interjúban Davies a Nabucco projekt kapcsán azt mondta, az OMV akár egymilliárd eurót is magára vállal a vezetéképítés finanszírozásának költségeiből (a teljes összeget ötmilliárd euróra becsülik), de érthető módon még tárgyalnak a lehetséges további partnerekkel, írja a Napi Gazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!