<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A Gazprom - csaknem féléves szünet után - csütörtökön újraindítja a gázexportot Ukrajnába, miután Kijev a pénzt már előre átutalta.

Ukrajna pénteken előre fizetett Oroszországnak 378 millió dollárt, amiért 1 milliárd köbméter földgázt kap. A két ország között októberben létrejött egyezség szerint, ha Ukrajna pénzt utal, Oroszország vállalja, hogy legkésőbb 48 órán belül újra megkezdi a gázszállítást. A megállapodás szerint az idei negyedik negyedévben ezer köbméterenként 378 dollárt, a jövő év első három hónapjába 365 dollárt kell fizetnie Ukrajnának, ha ugyannyi gázt vásárol.

Oroszország júniusban állította le a gázszállítást Ukrajnának, mert a két ország nem tudott megállapodni az energiahordozó árában. Moszkva később jelezte: hajlandó exportálni földgázt Ukrajnába, de csak úgy, ha Kijev előre rendezi a számlát.

Ukrajna eddig nem élt ezzel a lehetőséggel, a tél beálltával azonban megnőtt a gázfogyasztás. Emiatt a fűtési szezon kezdete, október második fele óta az ukrán gáztartalék 17 százalékkal csökkent december 1-ig, amikor 13,9 milliárd köbméter volt. December 6-án a tartalékszint 13,333 milliárd köbméterre hanyatlott. Múlt hét végi állapot szerint az ukrán gáztározók 41,73 százalékban voltak feltöltve.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.