2001. január 27. 11:00

A konferenci első napja csendesen zajlott. A résztvevők, és a tüntetők részéről sem volt semmi látványos megmozdulás.

Svájc pénteken délután a davosi Világgazdasági Fórum védelmében lezárta a Chiasso svájci-olasz határátkelőhelyet, mivel ott mintegy 40, többnyire fiatal akart beutazni egy ellenrendezvényre. Az illetők a "Köz Szeme Egyesület" ellen-rendezvényére tartottak, de a helyi rendőrség nem engedte őket tovább, s pénteken este már őrizetben voltak. Chiassonál északi irányba nem lehet haladni. Petar Sztojanov bolgár elnök ugyanakkor pénteken Davosban, a világgazdasági fórum helyszínén szorgalmazta, hogy 2004-ben "politikailag" egyszerre vegyék fel mind a 12 európai uniós tagságra pályázó országot.

Szombaton, amikor a globalizáció ellenzői tüntetni szándékoztak Davosban - mint már korábban Seattle-ben és Prágában - leállítják a svájci település felé irányuló vonatforgalmat is. Közben magában Davosban is megerősítették a biztonsági rendszabályokat, a kongresszusi központot körülvevő rácsokat és szögesdrót akadályokat, és az épület előtti utcát lezárták a forgalom elől. A tervezett tüntetést ugyanis a hatóságok nem engedélyezték, mert erőszakos cselekményektől tartanak.

Az Amnesty International elnevezésű emberi jogi szervezet a nap folyamán felhívással fordult a svájci kormányhoz, hogy tanúsítson toleranciát a békés tüntetőkkel szemben. Pénteken ugyanis megakadályozták egy holland szervezet képviselőjét abban, hogy eljusson egy davosi ellen-fórumra, ahol szónoknak várták.

Ugyanakkor Petar Sztojanov bolgár elnök pénteken Davosban, a világgazdasági fórum helyszínén szorgalmazta, hogy 2004-ben "politikailag" egyszerre vegyék fel mind a 12 európai uniós tagságra pályázó országot. Sztojanov egy az EU-bővítés témájával foglalkozó ülésen szólalt fel. Azt megelőzően Günter Verheugennel, az EU bővítéséért felelős brüsszeli biztossal találkozott.

A bolgár elnök szerint a "politikai csatlakozás" azt jelentené, hogy a várományos országok kezdetben csak szavazati jogukkal élnének és tagokat küldenének az EU-bizottságba, amíg - belátható időn belül - nem igazodnak gazdaságilag is az EU követelményeihez. Valamennyi EU-tagságra váró ország egy csapásra történő felvétele Sztojanov szerint az EU-bővítés igenlőinek kedvezne, mivel elkerülné annak kockázatát, hogy az EU-t borúlátóan szemlélők többséget alkotva "félúton" megakadályozzák a bővítést.

A dpa jelentése szerint Verheugen Davosban úgy nyilatkozott, hogy nem tartja reálisnak Sztojanov elképzeléseit. Cáfolta viszont, hogy az EU késlekedne az új tagok felvételével. 2003-ban és 2004-ben biztosan lesznek új tagok - mondta. A brüsszeli biztos szót emelt Törökország felvétele mellett is, de figyelmeztette Ankarát, hogy ehhez - a politikai követelmények teljesítése érdekében - tovább kell haladnia a reformok útján. Verheugen azt is mondta: "az EU-nak nagyobb szüksége van Törökországra, mint Törökországnak az EU-ra".

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!