2001. január 27. 11:00

A konferenci első napja csendesen zajlott. A résztvevők, és a tüntetők részéről sem volt semmi látványos megmozdulás.

Svájc pénteken délután a davosi Világgazdasági Fórum védelmében lezárta a Chiasso svájci-olasz határátkelőhelyet, mivel ott mintegy 40, többnyire fiatal akart beutazni egy ellenrendezvényre. Az illetők a "Köz Szeme Egyesület" ellen-rendezvényére tartottak, de a helyi rendőrség nem engedte őket tovább, s pénteken este már őrizetben voltak. Chiassonál északi irányba nem lehet haladni. Petar Sztojanov bolgár elnök ugyanakkor pénteken Davosban, a világgazdasági fórum helyszínén szorgalmazta, hogy 2004-ben "politikailag" egyszerre vegyék fel mind a 12 európai uniós tagságra pályázó országot.

Szombaton, amikor a globalizáció ellenzői tüntetni szándékoztak Davosban - mint már korábban Seattle-ben és Prágában - leállítják a svájci település felé irányuló vonatforgalmat is. Közben magában Davosban is megerősítették a biztonsági rendszabályokat, a kongresszusi központot körülvevő rácsokat és szögesdrót akadályokat, és az épület előtti utcát lezárták a forgalom elől. A tervezett tüntetést ugyanis a hatóságok nem engedélyezték, mert erőszakos cselekményektől tartanak.

Az Amnesty International elnevezésű emberi jogi szervezet a nap folyamán felhívással fordult a svájci kormányhoz, hogy tanúsítson toleranciát a békés tüntetőkkel szemben. Pénteken ugyanis megakadályozták egy holland szervezet képviselőjét abban, hogy eljusson egy davosi ellen-fórumra, ahol szónoknak várták.

Ugyanakkor Petar Sztojanov bolgár elnök pénteken Davosban, a világgazdasági fórum helyszínén szorgalmazta, hogy 2004-ben "politikailag" egyszerre vegyék fel mind a 12 európai uniós tagságra pályázó országot. Sztojanov egy az EU-bővítés témájával foglalkozó ülésen szólalt fel. Azt megelőzően Günter Verheugennel, az EU bővítéséért felelős brüsszeli biztossal találkozott.

A bolgár elnök szerint a "politikai csatlakozás" azt jelentené, hogy a várományos országok kezdetben csak szavazati jogukkal élnének és tagokat küldenének az EU-bizottságba, amíg - belátható időn belül - nem igazodnak gazdaságilag is az EU követelményeihez. Valamennyi EU-tagságra váró ország egy csapásra történő felvétele Sztojanov szerint az EU-bővítés igenlőinek kedvezne, mivel elkerülné annak kockázatát, hogy az EU-t borúlátóan szemlélők többséget alkotva "félúton" megakadályozzák a bővítést.

A dpa jelentése szerint Verheugen Davosban úgy nyilatkozott, hogy nem tartja reálisnak Sztojanov elképzeléseit. Cáfolta viszont, hogy az EU késlekedne az új tagok felvételével. 2003-ban és 2004-ben biztosan lesznek új tagok - mondta. A brüsszeli biztos szót emelt Törökország felvétele mellett is, de figyelmeztette Ankarát, hogy ehhez - a politikai követelmények teljesítése érdekében - tovább kell haladnia a reformok útján. Verheugen azt is mondta: "az EU-nak nagyobb szüksége van Törökországra, mint Törökországnak az EU-ra".

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.