2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Összesen 166 milliárd forint értékű mezőgazdasági gépberuházáshoz jelezték támogatási igényüket az idén a hazai gazdálkodók. A 4725 pályázat révén mintegy 40 ezer darab gépre jelentettek be támogatási igényt, és mindössze 20-30 nem megfelelő kérvényt nyújtottak be, írja a Napi Gazdaság.

A hazai mezőgépforgalom az 1992-es mélypont után - amikor az értékesített gépek összértéke alig haladta meg a hétmilliárd forintot -, a mezőgazdasági privatizáció konszolidálódását követően folyamatosan nőtt, és 1998-ban már elérte az 51 milliárdot. A 2006-os évben az AVOP keretében géptámogatásra nem lehetett pályázni, a már megkötött szerződések alapján csak kisebb mértékű támogatás kifizetésére került sor.

A piaci forgalmat alapvetően két tényező befolyásolja: egyrészt a mezőgazdasági árbevételek és a jövedelmek alakulása, másrészt az 1993-tól hozzáférhető vissza nem térítendő támogatások, amelyek kezdetben nemzetközi költségvetési forrásból, az utóbbi években pedig részben SAPARD, majd AVOP uniós forrásokból származtak. Amikor a támogatások hozzáférhetők voltak, egyértelműen nőtt a gépvásárlás, amikor elfogytak, szinte teljesen megállt a forgalom.

A mezőgazdasági gépek hazai piaci kínálata a piaci felvevőképességhez képest hatalmas. A kínálati listában több mint kétezerféle különböző traktortípus és típusváltozat található, a megvásárolható gabonaarató és cséplőgépek típusválasztéka megközelíti a háromszáz darabot. A mezőgazdaság által használt rakodógépek választéka is meghaladja a 900-félét, írja a Napi Gazdaság. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!