<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Éles vita alakult ki a világ két legismertebb médiamogulja között, miután június elején Silvio Berlusconi olasz milliárdos miniszterelnök azzal vádolta meg Rupert Murdoch amerikai üzletembert, hogy sajtóhadjáratot indított ellene, amiért országa duplájára emelte a Murdoch tulajdonában lévő Sky Italia TV adóját - írja a Forbes.

Berlusconi azzal vádolja Murdochot, hogy összekeveri a magánéletet az üzlettel. Az olasz miniszterelnök ellen jelenleg is vizsgálat folyik, mivel egy 18 éves nővel volt kapcsolata, szerinte azonban csak az amerikai üzletember lapjai indítottak rágalomhadjáratot ellene.

A Murdoch tulajdonában lévő Times az utóbbi időben többször is "soviniszta bohócnak" nevezte Berlusconit, akit egy római császárhoz hasonlított, szerinte ugyanis teljes lenézéssel kezeli az olasz embereket. Emellett Murdoch Sky Italia nevű tévécsatornája többször bírálta Berlusconi kormányát. Ráadásul a csatorna bemutatta a "Shooting Silvio" című filmet, melyben egy ember merényletet akar elkövetni Berlusconi ellen.

Berlusconi és Murdoch korábban jó barátságban voltak, gyakran vacsoráztak és nyaraltak együtt a hírek szerint, most azonban a két milliárdos összesen 10 milliárd dollár értékű médiabirodalmai csatatérré változtak.

Testvérek között sem ritka a konfliktus

A két médiabirodalom tulajdonosa közti csata azonban csak egy a világ sok üzleti háborúja között. Más országokban is jellemző, hogy befolyásos üzletemberek egymást támadják nagyobb piac reményében, családi konfliktusok miatt, vagy egyszerűen csak egójuk kielégítése miatt.

Indiában például a két testvér, Mukesh én Anil Ambani harca odáig fajult, hogy felosztották egymás között az ország legnagyobb vállalatát, a Reilance Industies-t. A testvérek konfliktusa nem sokkal apjuk 2002-es halála után kezdődött, végül anyjuk döntött úgy, hogy felosztja a családi vállalatot a két fiú között 2005-ben. Mukesh megkapta a Railance Industries-t, míg testvére a kommunikációs, energiaügyi és a pénzügyi cégeknek lett a tulajdonosa.

Az indiai testvérek harca azonban folytatódott: tavaly júliusban Mukesh megfúrta bátyja cégének egyik nagy felvásárlási kísérletét, melyben a dél-afrikai MTN vállalatot vette volna meg. Szeptemberben aztán Anil beperelte testvérét becsületsértésért azért, amit a New York Timesnak adott interjújában róla mondott.

Üzletben nincs barátság

Nigériában két korábbi barát, Aliko Dangote és Femi Otedola harca volt emlékezetes. Mindketten ugyanazt az olajtársaságot akarták megvenni, ami végül oda vezetett, hogy Otedola kikerült a milliárdosok klubjából veszteségei miatt. Idén márciusban Otedola azzal vádolta meg egykori cimboráját, hogy ő és a brókercége manipulálták az African Petroleum részvényeinek árfolyamát. A cég mellesleg Otedola tulajdonában van.

A kérdéses vállalat részvényeinek ára két hónap alatt 80 százalékkal esett vissza, a nigériai hatóságok azonban felmentették Dangote-t a tiltott piacbefolyásolás vádja alól, brókercégének működési engedélyét azonban egy évre bevonták.

Néhány helyen az üzletemberek nem az irodákban és a bíróságokon, hanem a sportpályákon harcolnak egymással. A George Steinbrenner birtokában lévő New York Yankees és a John Henry által birtokolt Boston Red Sox például minden évben ősi ellenségei egymásnak az amerikai baseballbajnokságban.

Bár a Yankees összességében a legeredményesebb 26 bajnoki címmel, az elmúlt években azonban a Red Sox van nyerő szériában, 2004 óta ugyanis kétszer nyertek bajnokságot, 2009-ben pedig eddig mind a hét alkalommal elverték a New York-iakat.

Hasonló rivalizálás folyik Larry Ellison és Ernesto Bertarelli között, akik minden évben összemérik erejüket az amerikai vitorlásbajnokságon. A két üzletember párharcában is volt már példa gyalázkodásra, vádaskodásra, egyszer például Bertarelli azzal gyanúsította vetélytársaát, hogy cégénél kémkedtek dolgozói. Legközelebb 2010 februárjában mérhetik össze erejüket a vízen a hajósok.

Vannak példák nagy kibékülésekre is: néhány éve például Donald Trump és Mark Cuban még felváltva szidták a másik csatornáján futó valóságshowkat, mostanra azonban közösen népszerűsítenek egy tévéműsort, és a jelek szerint jól megvannak egymás mellett.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.