<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mindössze 18 nap leforgása alatt összesen 1,7 milliárd forint értékű tanuszoda-, illetve tornaterem építésére vonatkozó közbeszerzést nyert el egy épp, hogy 3 éves, offshore-múlttal is rendelkező cég.

2016. április 11 és április 29-e között összesen 1,7 milliárd forint értékű munkát nyert el a Hanley Service Kft. a tanuszodákra, illetve tornatermekre kiírt közbeszerzéseken. A Közbeszerzési Értesítő szerint egyazon napon egyszerre négy darab szerződést is kötött a Nemzeti Sportközpontok a budapesti székhelyű céggel: április 19-én volt a szerződéskötés időpontja a nagyrábéi, a balassagyarmati, a törökszentmiklósi és a kemecsei munkára is. Vagyis egyetlen nap alatt közel 1,1 milliárd értékű kontraktust írtak alá a felek. 
 

A kezdetben még erdőkertesi, mára budapesti székhelyű cégről nem lehetett elmondani, hogy túl nagy tapasztalattal rendelkező, nagy méretű cég lenne. A társaságot 2013 januárjában jegyezték be a cégbíróságon majd, alig két hónapra rá, egy Seychelles-szigeteki offshore-hátterű cég, a Hanley Continental is a tulajdonosok közé került. Ennek köszönhető a jegyzett tőke 3 millió forintra történő emelése is, mellyel az alapító, Lacza Zsolt 450 ezer forintos törzsbetétje kiegészült. Így 85-15 százalékos szavazati aránnyal az offshore vállalkozás volt a fő tulajdonos. Egészen 2015. január 6-ig, ekkor törölték a cégkivonatból tulajdonosként a Hanley Continentalt. 

A cég működését tekintve a 2015-ös év hozta az első igazán valamire való eredményt. A 2014-es 35,8 milliós árbevétel hirtelen negyedmilliárd fölé ugrott, a 275,8 millió forintos bevétel belföldi tevékenységből származott - mindössze ennyi derül ki a társaság kiegészítő mellékletéből. Külön érdekesség, hogy mindezt egy egyszemélyes társaság hozta össze, az átlagos statisztikai létszám ugyanis egyetlen fő volt tavaly. Ennek ellenére április 19-én sikerült egymilliárd értékű munkát elnyernie.
 
 
A legelső győzelemről április 11-én adott számot a Közbeszerzési Értesítő. Ekkor hirdették ki a fehérgyarmati tanuszoda építésére kiírt tender győzteseként. A becsült 359 milliós árnál 17 százalékkal alacsonyabb, 297 milliós ajánlattal nyerte el a munkát, amivel egyébként még a második legkedvezőbb ajánlat alá is 11 százalékkal ígért.
 
Érdemes kitérni még arra is, hogy bár az alkalmassági minimumkövetelmények szerint a hirdetmény feladását (2015. október 26.) közvetlenül megelőző három év üzleti évben elvárt 300 milliós árbevétel is épphogy megvan. A 2015-ös eredménnyel együtt 358 millióról beszéltünk. Ennél viszont furcsábbnak találjuk azt a tényt, miszerint 3 év alatt minimum 265 milliós közbeszerzés tárgyából származó árbevételnek kellene lennie. Ahogy írtuk azonban, ez az április 11-i hirdetmény volt a legelső, melyben a Hanley Service-t vitte el a tendert.

Székely Sarolta
mfor.hu 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.