Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Mindössze 18 nap leforgása alatt összesen 1,7 milliárd forint értékű tanuszoda-, illetve tornaterem építésére vonatkozó közbeszerzést nyert el egy épp, hogy 3 éves, offshore-múlttal is rendelkező cég.

2016. április 11 és április 29-e között összesen 1,7 milliárd forint értékű munkát nyert el a Hanley Service Kft. a tanuszodákra, illetve tornatermekre kiírt közbeszerzéseken. A Közbeszerzési Értesítő szerint egyazon napon egyszerre négy darab szerződést is kötött a Nemzeti Sportközpontok a budapesti székhelyű céggel: április 19-én volt a szerződéskötés időpontja a nagyrábéi, a balassagyarmati, a törökszentmiklósi és a kemecsei munkára is. Vagyis egyetlen nap alatt közel 1,1 milliárd értékű kontraktust írtak alá a felek. 
 

A kezdetben még erdőkertesi, mára budapesti székhelyű cégről nem lehetett elmondani, hogy túl nagy tapasztalattal rendelkező, nagy méretű cég lenne. A társaságot 2013 januárjában jegyezték be a cégbíróságon majd, alig két hónapra rá, egy Seychelles-szigeteki offshore-hátterű cég, a Hanley Continental is a tulajdonosok közé került. Ennek köszönhető a jegyzett tőke 3 millió forintra történő emelése is, mellyel az alapító, Lacza Zsolt 450 ezer forintos törzsbetétje kiegészült. Így 85-15 százalékos szavazati aránnyal az offshore vállalkozás volt a fő tulajdonos. Egészen 2015. január 6-ig, ekkor törölték a cégkivonatból tulajdonosként a Hanley Continentalt. 

A cég működését tekintve a 2015-ös év hozta az első igazán valamire való eredményt. A 2014-es 35,8 milliós árbevétel hirtelen negyedmilliárd fölé ugrott, a 275,8 millió forintos bevétel belföldi tevékenységből származott - mindössze ennyi derül ki a társaság kiegészítő mellékletéből. Külön érdekesség, hogy mindezt egy egyszemélyes társaság hozta össze, az átlagos statisztikai létszám ugyanis egyetlen fő volt tavaly. Ennek ellenére április 19-én sikerült egymilliárd értékű munkát elnyernie.
 
 
A legelső győzelemről április 11-én adott számot a Közbeszerzési Értesítő. Ekkor hirdették ki a fehérgyarmati tanuszoda építésére kiírt tender győzteseként. A becsült 359 milliós árnál 17 százalékkal alacsonyabb, 297 milliós ajánlattal nyerte el a munkát, amivel egyébként még a második legkedvezőbb ajánlat alá is 11 százalékkal ígért.
 
Érdemes kitérni még arra is, hogy bár az alkalmassági minimumkövetelmények szerint a hirdetmény feladását (2015. október 26.) közvetlenül megelőző három év üzleti évben elvárt 300 milliós árbevétel is épphogy megvan. A 2015-ös eredménnyel együtt 358 millióról beszéltünk. Ennél viszont furcsábbnak találjuk azt a tényt, miszerint 3 év alatt minimum 265 milliós közbeszerzés tárgyából származó árbevételnek kellene lennie. Ahogy írtuk azonban, ez az április 11-i hirdetmény volt a legelső, melyben a Hanley Service-t vitte el a tendert.

Székely Sarolta
mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.