2009. augusztus 20. 11:01

36 ezer eurós, azaz mintegy tízmillió forintos büntetésre ítélte szerdán a német Nordrhein-Westfallen tartomány adatvédelmi biztosa a Lidlt, mivel a Magyarországon is jelen lévő német diszkontlánc belső aktákat vezetett alkalmazottai betegségeiről.

Az ítélet indoklása szerint a munkaadói gondoskodás keretébe semmiképpen sem fér bele a munkavállalók betegségeinek kutatása és az így nyert adatok szisztematikus rögzítése, adja hírül az osztrák Die Presse.

A botrányt még tavasszal robbantotta ki a német Spiegel című hetilap, amely arról számolt be, hogy a Lidl - törvénytelen módon - belső aktákat vezetett az alkalmazottak betegségeiről. Eszerint az áruház dolgozóinak betegállomány után egy formanyomtatványt kellett kitölteniük, s ezen fel kellett tüntetni az adott betegség okát, illetve jellegét. A szóban forgó dokumentumokra egyébként véletlenül talált rá egy bochumi hölgy egy szemeteskosárban, majd értesítette a lap szerkesztőségét. 

A hivatalos vizsgálat megállapította, hogy legalább négy, Nordrhein-Westfallen tartományban lévő Lidl-üzletben vezettek a dolgozó betegségeiről aktákat, részben a dolgozók tudta nélkül, és ezzel durván megsértették az adatvédelmi törvényt.

A Lidl németországi vezetője egyébként korábban nem cáfolta, hogy éltek a szóban forgó "betegségkutató" formanyomtatványok eszközével. Elismerte, hogy e meglehetősen sajátos eszköz nem felelt meg az adatvédelem előírásainak, azt állította ugyanakkor, hogy csupán az alkalmazottak egészségi állapotáról kívántak tájékozódni.

A hazánkban jelen lévő német diszkontlánc hírnevét tavaly egy megfigyelési ügy csorbította. Akkor arra derült fény, hogy a vállalat vezetői hosszú időn keresztül magándetektívekkel, illetve rejtett kamerák segítségével figyeltették az alkalmazottakat, "jegyzőkönyvezve" a munka során, több esetben ugyanakkor a munkahelyen kívül is tanúsított szokásaikat - például azt, hogy ki kivel beszél, vagy hányszor megy ki a mellékhelyiségbe.

Az akkori ügy óriási botrányt váltott ki, s a Lidl vezetősége nyílt levélben kért bocsánatot mind az alkalmazottaktól, mind a vásárlóktól.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.