Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Li Dzse Jong öt évi börtönbüntetését két és fél év felfüggesztettre mérsékelte a dél-koreai fellebbviteli bíróság. Li mehet is vissza dolgozni.

Enyhítette egy dél-koreai fellebbviteli bíróság hétfőn a Samsung-csoport alelnöke elleni ítéletet. A Li Dzse Jongra szeptemberben kiszabott öt évi börtönbüntetést két és fél évi felfüggesztett börtönbüntetésre változtatták, vagyis Li kiszabadult a börtönből és folytathatja munkáját a vállalat élén, bár külföldre csak bírói engedéllyel utazhat.

Li Dzse Jong (középen) 2017 februárjában, a letartóztatásakor

Lit, aki a Samsung tényleges vezetője, vesztegetés, sikkasztás, bűncselekményből származó jövedelem eltitkolása, vagyontárgy tiltott külföldre szállítása és eltitkolása, valamint hamis tanúzás vádjában találta bűnösnek az alsóbb fokú bíróság. Az ügyészség előtte tizenkét évi börtönbüntetés kiszabását kérte a 49 éves vádlottra, aki fontos szerepet játszott a Pak Gun Hje leváltott és külön eljárásban vádolt elnökhöz köthető korrupciós botrányban. Az alelnököt - a Samsung-csoport egészségi állapota miatt vállalatvezetésre képtelen elnökének fiát - egy évvel ezelőtt tartóztatták le annak gyanújával, hogy felajánlott, illetve ki is fizetett 38 millió dollárt Pak Gun Hje volt elnök barátnőjének, Csoj Szun Szilnek. A kenőpénzért azt várta cserébe, hogy a kormány, illetve az állami nyugdíjalap - mint a legnagyobb részvényes - támogassa a Samsung két leányvállalatának összeolvadását, amely révén Li Dzse Jong további részvények vásárlása nélkül tudta növelni befolyását a cégben, és esélyét arra, hogy az egész vállalatbirodalom feje legyen. A vádlott mindig tagadta bűnösségét minden vádpontban.

Pak Gun Hjét az alkotmánybíróság korrupció vádja miatt márciusban elmozdította az elnöki székből, és külön eljárás folyik ellene. Őt akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.

Június végén három év börtönre ítélték a terebélyes korrupciós botrány másik kulcsszereplőjét, Pak barátnőjét, Csoj Szun Szilt, akinek komoly befolyása volt az államfő döntéseire. Csoj révén a volt elnök, illetve a kormány hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és a pénz - a Li Dzse Jong által kifizetett összeg is - olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Csoj felügyelt.

A hétfői ítélethirdetéskor a bíró - mintegy az enyhítés indoklásaként - azt mondta: az, hogy Li a Samsung irányítójaként "pénzügyileg támogatta Csojt, a politikai hatalomnak való passzív megfelelés volt". Várható, hogy Li fellebbez a felfüggesztett börtönbüntetés ellen is, immár a legfelsőbb bírósághoz.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.