2018. február 5. 10:22

Li Dzse Jong öt évi börtönbüntetését két és fél év felfüggesztettre mérsékelte a dél-koreai fellebbviteli bíróság. Li mehet is vissza dolgozni.

Enyhítette egy dél-koreai fellebbviteli bíróság hétfőn a Samsung-csoport alelnöke elleni ítéletet. A Li Dzse Jongra szeptemberben kiszabott öt évi börtönbüntetést két és fél évi felfüggesztett börtönbüntetésre változtatták, vagyis Li kiszabadult a börtönből és folytathatja munkáját a vállalat élén, bár külföldre csak bírói engedéllyel utazhat.

Li Dzse Jong (középen) 2017 februárjában, a letartóztatásakor

Lit, aki a Samsung tényleges vezetője, vesztegetés, sikkasztás, bűncselekményből származó jövedelem eltitkolása, vagyontárgy tiltott külföldre szállítása és eltitkolása, valamint hamis tanúzás vádjában találta bűnösnek az alsóbb fokú bíróság. Az ügyészség előtte tizenkét évi börtönbüntetés kiszabását kérte a 49 éves vádlottra, aki fontos szerepet játszott a Pak Gun Hje leváltott és külön eljárásban vádolt elnökhöz köthető korrupciós botrányban. Az alelnököt - a Samsung-csoport egészségi állapota miatt vállalatvezetésre képtelen elnökének fiát - egy évvel ezelőtt tartóztatták le annak gyanújával, hogy felajánlott, illetve ki is fizetett 38 millió dollárt Pak Gun Hje volt elnök barátnőjének, Csoj Szun Szilnek. A kenőpénzért azt várta cserébe, hogy a kormány, illetve az állami nyugdíjalap - mint a legnagyobb részvényes - támogassa a Samsung két leányvállalatának összeolvadását, amely révén Li Dzse Jong további részvények vásárlása nélkül tudta növelni befolyását a cégben, és esélyét arra, hogy az egész vállalatbirodalom feje legyen. A vádlott mindig tagadta bűnösségét minden vádpontban.

Pak Gun Hjét az alkotmánybíróság korrupció vádja miatt márciusban elmozdította az elnöki székből, és külön eljárás folyik ellene. Őt akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.

Június végén három év börtönre ítélték a terebélyes korrupciós botrány másik kulcsszereplőjét, Pak barátnőjét, Csoj Szun Szilt, akinek komoly befolyása volt az államfő döntéseire. Csoj révén a volt elnök, illetve a kormány hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és a pénz - a Li Dzse Jong által kifizetett összeg is - olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Csoj felügyelt.

A hétfői ítélethirdetéskor a bíró - mintegy az enyhítés indoklásaként - azt mondta: az, hogy Li a Samsung irányítójaként "pénzügyileg támogatta Csojt, a politikai hatalomnak való passzív megfelelés volt". Várható, hogy Li fellebbez a felfüggesztett börtönbüntetés ellen is, immár a legfelsőbb bírósághoz.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.