2001. január 26. 11:00

A Humán Fókusz interjút készített dr. Lóth Lászlóval, a Quality Training School ügyvezető igazgatójával a felnőtt képzésről.

- Tisztelve a szakmai diszkréció követelményét, annyi mondható el, hogy a kutatásban részt vevő kollégáival egy biztosítótársaság háromszáz munkatársának attitűdváltozását is tanulmányozta. Milyen vizsgálati módszerrel?

- A mérés részben az eredményre, részben az adott andragógiai folyamatra utalt. Irányultságát elsősorban az attitűdök elmozdulása kapcsán vizsgáltuk, olyan attitűdvizsgáló eljárással, amely az egyébként rendkívül rövid, három nap alatt bekövetkező változások detektálására irányult. A kutatás (Thurstone-skálákkal) a résztvevők attitűdökre irányuló véleménynyilvánítása alapján vizsgálta az attitűdök változását. Az elvégzett elemzések - T-próbák, faktoranalízisek - a szerepekkel kapcsolatos attitűdök markáns változását mutatták ki. Ezek mértéke számunkra is meglepő volt.


- Szignifikánsnak mondhatók a kapott eredmények?

- Az empirikus vizsgálat eredményeit összevetve a kiinduló hipotézissel, arra jutottunk, hogy a tréning tematikájának megfelelő változások tükröződése jelentős biztonsággal mérhető volt. A tréningek érzékelhető fejlődést eredményeztek a résztvevők pozitív attitűdjeinek növekedésében, illetve negatív attitűdjeinek lebomlásában. Mindezek azt igazolják, hogy a tréningek kiemelten alkalmasak a felnőtt korban történő tanulásra, tapasztalati síkon jelentős attitűd-, majd később személyiségváltozásokat is eredményezhetnek. (K. E.)

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!