2001. január 26. 11:00

A Humán Fókusz interjút készített dr. Lóth Lászlóval, a Quality Training School ügyvezető igazgatójával a felnőtt képzésről.

- Tisztelve a szakmai diszkréció követelményét, annyi mondható el, hogy a kutatásban részt vevő kollégáival egy biztosítótársaság háromszáz munkatársának attitűdváltozását is tanulmányozta. Milyen vizsgálati módszerrel?

- A mérés részben az eredményre, részben az adott andragógiai folyamatra utalt. Irányultságát elsősorban az attitűdök elmozdulása kapcsán vizsgáltuk, olyan attitűdvizsgáló eljárással, amely az egyébként rendkívül rövid, három nap alatt bekövetkező változások detektálására irányult. A kutatás (Thurstone-skálákkal) a résztvevők attitűdökre irányuló véleménynyilvánítása alapján vizsgálta az attitűdök változását. Az elvégzett elemzések - T-próbák, faktoranalízisek - a szerepekkel kapcsolatos attitűdök markáns változását mutatták ki. Ezek mértéke számunkra is meglepő volt.


- Szignifikánsnak mondhatók a kapott eredmények?

- Az empirikus vizsgálat eredményeit összevetve a kiinduló hipotézissel, arra jutottunk, hogy a tréning tematikájának megfelelő változások tükröződése jelentős biztonsággal mérhető volt. A tréningek érzékelhető fejlődést eredményeztek a résztvevők pozitív attitűdjeinek növekedésében, illetve negatív attitűdjeinek lebomlásában. Mindezek azt igazolják, hogy a tréningek kiemelten alkalmasak a felnőtt korban történő tanulásra, tapasztalati síkon jelentős attitűd-, majd később személyiségváltozásokat is eredményezhetnek. (K. E.)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.