2001. november 6. 11:00

Nem okozott különösebb meglepetést a Fed döntése, hiszen a piac által várt mértékben, 50 bázisponttal 2,00 százalékra csökkentette irányadó kamatát.

Nem okozott különösebb meglepetést a Fed döntése, hiszen a piac által várt mértékben, 50 bázisponttal 2,00 százalékra - 1958 óta a legalacsonyabb szintre - csökkentette irányadó egynapos kamatát kedden az amerikai szövetségi jegybank. Hasonló mértékben 1,50 százalékra csökkent a jelképes jelentőségű leszámítolási ráta. Ez volt a Federal Reserve idei 10. kamatcsökkentése, s a harmadik a szeptember 11-ei terrortámadások óta.

A Fed az év elején kezdett agresszív monetáris enyhítési kurzus jegyében az akkori 6,5 százalékról a keddi csökkentésig is már kilenc menetben, összesen 400 bázisponttal 2,5 százalékra, négy évtizedes mélypontra csökkentette alapkamatát az amerikai gazdaság recessziója láttán. Legutóbb október 2-án csökkent a Fed-kamat, 50 bázisponttal. A keddi újabb kamatcsökkentést a múlt héten közzétett friss és rendkívül gyenge makroadatsor után a piac már előzetesen tényként kezelte.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.