2014. december 15. 16:22

Magyarországon, az uniós államok között az egyik legalacsonyabb azon cégek aránya, amelyek igénybe vesznek valamilyen felhőalapú szolgáltatást.

Míg az Európai Unióban a cégek 19 százaléka vesz igénybe valamilyen felhőalapú szolgáltatást, Magyarországon ez az arány mindössze 8 százalék. Nálunk csak Bulgáriában, Görögországban, Lengyelországban, Lettországban és Romániában találkozhatunk rosszabb számokkal – közölte az Eurostat.

A felhőalapú szolgáltatást használó cégek aránya az EU-ban
(Forrás: Eurostat)

A felhőalapú szolgáltatások hatalmas előnye, hogy mivel az információ nem helyben, hanem távoli szervereken van és csak internet-hozzáférés kell hozzá, megspórolhatók a saját informatikai fejlesztések költségei. Nem beszélve arról, hogy az adatok bárhonnan hozzáférhetők. Mivel a világháló a legalább 10 főt foglalkoztató cégek 97 százalékánál elérhető, ezért vélhetően a szolgáltatással kapcsolatos ismeretek hiánya vezethet ilyen alacsony arányhoz. Persze számos biztonsági aggály is felmerül.

A 19 százalékos átlag természetesen nagyban eltér a különböző szektorokban. Az informatikával és kommunikációval foglalkozó cégek körében például eléri a 54 százalékot, a tudományos és szakmai szektorban működők esetében pedig a 27-et. Az építkezés, valamint a szállítás és raktározás területén viszont 14-15 százalék a felhőalapú szolgáltatások használati aránya.

Azon kevés vállalat, amely pedig használja, azoknak is 66 százaléka levelezésre, kicsivel több mint fele pedig adattárolásra. 39 százalékuk adatbázist működtet rajta, míg alig több mint harmaduk valamilyen irodai programcsomagot futtat segítségével.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.