2014. december 15. 16:22

Magyarországon, az uniós államok között az egyik legalacsonyabb azon cégek aránya, amelyek igénybe vesznek valamilyen felhőalapú szolgáltatást.

Míg az Európai Unióban a cégek 19 százaléka vesz igénybe valamilyen felhőalapú szolgáltatást, Magyarországon ez az arány mindössze 8 százalék. Nálunk csak Bulgáriában, Görögországban, Lengyelországban, Lettországban és Romániában találkozhatunk rosszabb számokkal – közölte az Eurostat.

A felhőalapú szolgáltatást használó cégek aránya az EU-ban
(Forrás: Eurostat)

A felhőalapú szolgáltatások hatalmas előnye, hogy mivel az információ nem helyben, hanem távoli szervereken van és csak internet-hozzáférés kell hozzá, megspórolhatók a saját informatikai fejlesztések költségei. Nem beszélve arról, hogy az adatok bárhonnan hozzáférhetők. Mivel a világháló a legalább 10 főt foglalkoztató cégek 97 százalékánál elérhető, ezért vélhetően a szolgáltatással kapcsolatos ismeretek hiánya vezethet ilyen alacsony arányhoz. Persze számos biztonsági aggály is felmerül.

A 19 százalékos átlag természetesen nagyban eltér a különböző szektorokban. Az informatikával és kommunikációval foglalkozó cégek körében például eléri a 54 százalékot, a tudományos és szakmai szektorban működők esetében pedig a 27-et. Az építkezés, valamint a szállítás és raktározás területén viszont 14-15 százalék a felhőalapú szolgáltatások használati aránya.

Azon kevés vállalat, amely pedig használja, azoknak is 66 százaléka levelezésre, kicsivel több mint fele pedig adattárolásra. 39 százalékuk adatbázist működtet rajta, míg alig több mint harmaduk valamilyen irodai programcsomagot futtat segítségével.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.