2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Sauska villányi boraival akadtak gondok.

Az egyik legfelkapottabb magyarországi borászat, a Sauska rosszul jött ki egy élelmiszerbiztonsági ellenőrzésből - derül ki egy viszonylat friss jelentésből, amit a Földművelésügyi Minisztérium tett közzé a minap.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter 

A több borvidéken is érdekelt borászatnál végzett vizsgálat során nem talált mindent rendben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Mint a jelentésből kiolvasható, szám szerint 45 villányi tétel adminisztrációja nem felelt meg a hatóság szerint a jogszabályoknak. Hivatali nyelven szólva: a borászat hatósági nyilvántartásban fellelhető négyjegyű forgalomba hozatali engedély-azonosítók nem feleltethetők meg az ügyfél által előállított és forgalmazott 45 borászati termék-tétellel.

A NÉBIH megállapította továbbá, hogy a bortételeket az "ügyfél" (vagyis a Sauska) engedély nélkül hozta közfogyasztásra forgalomba, jogsértő módon tüntette fel a hamis, más ügyfél részére kiadott forgalomba hozatali azonosítókat.

A jogsértések részeként megállapították továbbá, hogy a tételekre vonatkozó hivatalos nyilvántartás nem felel meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

A lista szerint 2012-es és 2013-as tételek az érintettek, köztük Cuvée-k, Cabernet Franc-ok, Kékfrankosok.

A Sauskának Tokajon és Villányban van pincészete. A társaság székhelye Dunakeszin található, és érdekességként megemlíthető, hogy - a borászatban talán szokatlan módon - egy lámpatechnológiával foglalkozó társaság áll mögötte. A borászatnak ugyanis két tulajdonosa van: az egyik - az SSC Company, L.L.C. - az Egyesült Államokban van bejegyezve, a másik pedig egy magyarországi cég, a LIGHTTECH Lámpatechnológiai Kft.. Ebben a cégben van tulajdona Christian Sauskának, azaz Sauska Krisztiánnak, a borászat névadójának.

Arról egyébként már december elején elkezdtek szállingózni a hírek, hogy nehézségei támadtak az ismert borászatnak. Az ebben a cikkben említett jogsértések hasonlóak ahhoz, ami a most közzétett NÉBIH-jelentésben is szerepel, de a megjelölt tételekben - az évjáratukban - van eltérés. A hivatkozott cikkben ugyanis 2014-es és 2015-ös tételek visszavonásáról is szó van. Vagyis lehet, hogy még súlyosabb helyzetbe került a borászat az elmúlt időben, mint amire a most publikált jelentésből gondolni lehet.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!