2001. március 12. 11:00

Az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) által létrehozott Nemzeti Ifjúságkutató Intézet (NII) elkészítette első szociológiai elemzését.

Az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) által létrehozott Nemzeti Ifjúságkutató Intézet (NII) elkészítette első szociológiai elemzését, mely szerint a munkanélküliséget (47 százalék), a pénztelenséget (32 százalék) és a lakáshelyzet (32 százalék) megoldását tartják a fiatalok ma a legégetőbb problémának.

A felmérés során a több mint nyolcezer 15 és 29 év közötti fiatal nem véletlenül említették első helyen a munkanélküliséget. A munkába állás ideje jelentősen kitolódott: szakmunkásoknál 17 év helyett 18--19 évnél, a szellemi tevékenységet végzőknél 20 évnél kezdődik. A felmérés szerint a korosztály 45 százaléka mondta magát gazdaságilag aktívnak, 14 százalékuk inaktívnak, 6 százalékuk munkanélkülinek vallotta magát. A budapesti fiatalok 33 százaléka már legalább egyszer volt munkanélküli, a vidéken élők esetében ez az arány eléri az 53 százalékot.

A felméréssel kapcsolatban Strumpf István kancellária miniszter beszédében elmondta, hogy ma az "ifjúsági lét" tovább tart, az egyetemi tanulmányok kitolódnak, de ugyanakkor a mai generáció képzettebb, határozottabb elképzelései, igényei vannak környezetével, munkahelyével kapcsolatban.

Deutsch Tamás miniszter elmondta, hogy az eredményeket a politikai döntéseknél is figyelembe veszik: így a kormány lakáskölcsön programjánál, mivel a fiatalok 32 százaléka a kétségbeejtő lakáshelyzetet tartja a legégetőbb problémájának.

Érdekes szociológiai problémákat vet fel a felmérés informatikai vonatkozása. Megállapítást nyert, hogy elsősorban a család anyagi hátterétől függ a fiatalok számítógéphez, illetve internethez jutása. A szélesen értelmezett informatikához, és az abból fakadó előnyökhöz való hozzáférés ma Magyarországon az ifjú generáció számára nem egyformán elérhető, és ez a fiatalok közötti új keletű esélyegyenlőtlenség egyik fő forrása lehet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.