2001. augusztus 6. 11:00

Csak kevesen tudják, de az internet elérhető számítógép, illetve WAP-os mobiltelefon nélkül is. Most ráadásul nem egy újabb digitális eszközről van szó, hanem a jól bevált és most újabb lehetőségek előtt álló telefont kell csak kézbe vennünk.

A hangportál vonzó tulajdonságai ellenére még technikailag sem tökéletes megoldás. Gondok vannak a beszéd megértésével (főleg hangos környezetben), a különböző kiejtések felismerésével. A rövid neveket is nehezebben jegyzik meg a gépek, de egyelőre az emberek elnézőek velük. Szerencsére, mert egy hangportállal való beszélgetéshez ma még rengeteg türelemre van szükség. Miután felhívjuk a szolgáltatás ingyenes számát, menüpontok labirintusán kell átvergődnünk, hogy kiválasszuk a kívánt témakört.

A hangportálok eddigi kedvező fogadtatása jórészt még az újdonság erejének tudható be. Bár a lehetőségek még erősen korlátozottak, az embereket izgatja az új technológia, ki akarják próbálni, menőnek számít. Kérdés azonban, hogy valóban szükség van-e a hangportálokra és mire lehet őket használni?

Természetesen ezen törik a fejüket a szolgáltatók is. Vannak ugyanis már izgalmasabb kezdeményezések is a sok hasonló szolgáltatás közt. Az egyik lehetséges fejlődési út a WAP-os mobiltelefonnal való kombinálás. Egy útvonal lekérdezése például egyszerűbb szóban, viszont kényelmesebb, ha jegyzetelés helyett e-mailben, vagy mobilunk képernyőjén megjelenő térkép formájában kapjuk meg a kívánt információt. Az egyik trend tehát a hanggal való irányítás és a vizuális válasz kombinálása felé mutat. Egy másik járható út, ha a hangportálok üzemeltetői partnerségre lépnek más drótnélküli szolgáltatókkal. A HeyAnita például már üzletet is kötött a Korea Telecommal, amely hangportál szolgáltatásokat nyújt klienseinek.

Az ügyfélszolgálati call-centerek területén is történnek próbálkozások. A hangportálok segítségével ugyanis lehetséges az élő operátorok számának csökkentése. Jó ideje használatos a hangfelismerést alkalmazó megbízások bonyolítása a FedEx csomagküldő szolgálatnál, az Etrade pedig lehetővé teszi részvények adásvételét beszédhang alapján. Ennél eredetibb felhasználásokra még nincs példa, bár tervezik játékok és egyéb szórakoztató szolgáltatások bevezetését is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.