TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Felszámolták a Csiki-Bege Csoport autókereskedő üzletágát, az ingatlanfejlesztésben és egészségiparban érdekelt cégek azonban tovább működnek, mondta el egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen Csiki-Bege Lajos. A cégcsoport atyja és egyben vezetője - amellett, hogy elismerte saját felelősségét a bukásban - kiemelte: a hitelező bankok ellehetetlenítették a társaság reorganizációját. Szerinte külön vállalatok szakosodtak arra, hogy a jelzáloggal terhelt ingatlanokat – a bankokkal összejátszva - áron alul megszerezzék, majd azokat busás nyereséggel továbbadják. Mfor.hu tudósítás.

Teljes egészében kivonul az autókereskedelemből a Csiki-Bege Csoport, jelentette be egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen Csiki Bege Lajos, a birodalom vezetője. A Fővárosi Bíróság jogerős ítélete alapján január 7-én elkezdődött felszámolási eljárás február közepén lezárult, a cégeket mintegy 170 munkavállalóval együtt értékesítették.

Az mfor.hu azon kérdésére, összességében mekkora adósságot hagy maga mögött a csoport felszámolás alá került része, kifejtette: a bankokkal szemben fennálló tartozásokat teljes egészében kifizették, a béreket is sikerült rendezniük, minden ügyfélnek átadták a neki járó autót, és a szállítók többségével is kiegyeztek.

Megakasztott reorganizáció

Mint ismert, a Csiki-Bege még tavaly márciusban kért csődvédelmet, amit azonban három hét múlva visszavont. Ennek oka az volt, hogy a csődvédelem hírére a partnerek bizalma teljesen elszállt. A cég ezután reorganizációval próbálkozott, amit azonban - Csiki-Bege szerint - az egyik hitelező bank "erőfölényével visszaélve megakasztott".

A cégcsoport két hitelező pénzintézettel, valamint a hozzájuk kötődő lízingcégekkel tárgyalt, amelyek véleménye szerint egymással is összecsaptak. "Átütemezésre esélyt sem adtak, semmiféle kompromisszumra nem voltak hajlandóak, minden számlára inkasszót tettek, így a működés teljesen ellehetetlenült" - magyarázta a vezető.


Megjegyezte, hogy a jelzáloggal terhelt ingatlanjait "erre szakosodott vállalkozók, cápák és hiénák" áron alul szerezték meg, majd jókora haszonnal továbbadták. Ez a folyamat - tette hozzá - belső banki korrupcióval társult.

"Túlságosan bíztam a bankokban"

Azon újságírói kérdésre, hogy saját magát miben tartja hibásnak, a Székelyföldről származó cégvezér kifejtette: túlságosan bízott a bankokban, és nem szembesült időben azzal a hatalmas, 2,5 milliárd forintos kamatteherrel, amit a banki kölcsönök jelentettek.

Emellett túlságosan sok pénzt fordított beruházásra és keveset tartalékképzésre, valamint a menedzsmentet sem válogatta meg megfelelően - mindezek miatt végül nem tudta kivédeni a hazai autópiac mélyrepülésének következményeit. (Tavaly hatvan százalékkal csökkent hazánkban az értékesített új autók száma, a használt autók piaca pedig 20-30 százalékkal esett vissza - a szerk.)Az mfor.hu jövőt firtató kérdésére elmondta: cégbirodalmának másik két része tovább működik. Az ingatlan-üzletágban a szálloda-projektet leállították, a lakóparkfejlesztést viszont tovább viszik.
Utóbbi keretében 158 családi házat alakítanak ki, ezek harmada már vevőre talált.

Szintén megmaradnak az egészségiparban működő vállalkozásai, amelyek a vezető szerint jelenleg is sikeresek.

"Nem normális, ami ebben az országban zajlik"

Az olykor a könnyeivel küszködő cégvezér végezetül megjegyezte: ”Nagyon nem normális az, ami ebben az országban zajlik”. Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a hazai bankok válságban is sokmilliárdos profitra tesznek szert, addig az általuk hitelezett magyar vállalkozások sorra mennek tönkre. Hozzátette, hogy az autókereskedelemben is "nagyon sok csalárd szándékú üzletkötés" tapasztalható.

Az 1993-ban alakult, autókereskedéssel, használt autók bérbeadásával foglalkozó Csiki-Bege Kft.  2007-ben három, 2008-ban viszont már csak 2,4 milliárd forint árbevételt könyvelhetett el. Eközben a veszteséges zónába csúszott át a vállalat - mérleg szerinti eredménye tavalyelőtt 155 millió forint mínuszt mutatott az egy évvel korábbi hárommillió forintos nyereség után.

Wéber Balázs

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.