TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A 2004-2006 közötti időszakra készülő Nemzeti Fejlesztési Terv humánerőforrás-fejlesztési operatív programja célkitűzései között szerepel a foglalkoztatási szint emelése, a munkaerő versenyképességének javítása, a társadalmi beilleszkedés támogatása - hangzott el az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) Nemzeti Fejlesztési Terv, illetve esélyegyenlőségi szakbizottságainak együttes ülésén.

A szakbizottsági egyeztetésen Nagy Judit, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) humánerőforrás-fejlesztési operatív programja európai uniós finanszírozása többnyire az Európai Szociális Alapból, illetve az Európai Regionális Fejlesztési Alapból várható. Hozzátette: a magyar állami társfinanszírozás a Munkaerő-piaci Alapból, illetve az adott év költségvetéséből lehetséges.

Elhangzott: a Nemzeti Fejlesztési Terv humánerőforrás-fejlesztés operatív programja kiegészíti, de nem helyettesíti majd a hazai humánpolitikát. Az egyeztetésen felszólalók szerint a humánerőforrás-fejlesztési operatív programban valamilyen módon támogatni kellene a munkaadókat is a foglalkoztatási szint emelése érdekében.

A munkaadói és munkavállalói oldalon többen is hangsúlyozták, hogy erőteljesebben kellene megfogalmazni a munkaerőpiacról kikerülés megelőzésére vonatkozó elképzeléseket. A munkaadók felvetették, hogy egyes szakmákban munkaerőhiány van, amit figyelembe kellene venni a programban is és hangsúlyosabban szerepeltetni a gazdaság igénye szerinti képzést. Szerintük szerepeltetni kellene a programban a vállalkozók érdekeltté tételét a gyakorlati képzésben.

Antalffy Gábor, a Kisosz ügyvezető igazgatója úgy vélekedett, hogy az önfoglalkoztatóvá válás támogatását erőteljesebben kellene megjeleníteni. Az önfoglalkoztató vállalkozóknál lehetővé kellene tenni, hogy munkanélkülivé válva bekerüljenek az ellátó rendszerbe. A munkanélküli ellátó rendszeren keresztül segíteni kellene a munkanélkülivé váló - többségükben egyéni - vállalkozókat abban, hogy ismét önfoglalkoztató vállalkozóvá váljanak. A munkaadók szerint a vállalkozói ismeretek oktatását össze kellene kapcsolni a szakképzéssel.

A hozzászólók úgy vélekedtek, hogy az esélyegyenlőséget szélesebben kellene értelmezni, mint ahogy a programban szerepel és nemcsak a nők, romák esetében kellene törekedni az esélyegyenlőség megteremtésére. A munkaadók képviselői szerint erősíteni kellene a munkába visszatérést segítő szolgáltatások kiépítését is, mert ez lehetővé tenné a munkaerőpiaci kínálat bővülését. Az ülésen elhangzott, hogy a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek írásos észrevételeit november második feléig várják, hogy november végéig még be lehessen építeni a készülő programba.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.