2001. november 30. 11:00

Egy korszerűen gazdálkodó szervezet hatékony irányításának alapja az, hogy a vezetés dinamikus összhangot tudjon biztosítani a szervezet környezete, stratégiája és belső működése (struktúrája) között. E fő vezetési feladat sikeres megvalósításának jól bevált eszköze a kontrolling.

A humánstratégia eredményessége

A stratégiai célok számszerűsítése elengedhetetlen ahhoz, hogy a tervezési időszak elteltével össze lehessen vetni a tényeket az eredeti elképzelésekkel. A hosszú távú tervek legalább 10 éves időtartamra készülnek, és a főbb mutatókat határozzák meg bennük, mint például az árbevétel, nyereség, létszám stb.

A stratégiai tervben legfelsőbb szinten számszerűsítik az elérendő célokat, amelyek a vállalat egészére vonatkoznak, és az irányvonalat adják meg az ebből építkező középtávú üzleti tervnek. A középtávú terv 3-5 évre szól, és a stratégiai tervet bontja tovább az irányadó időszakra. Részletesebb, mint a hosszú távú terv, de még mindig nagyvonalú irányszámokat tartalmaz. Az éves tervben kell majd kidolgozni a részleteket, itt kell figyelembe venni minden befolyásoló tényezőt és a lehető legpontosabban meghatározni a betartandó mutatókat. A stratégiában elképzelt jövő csak úgy érhető el, ha az üzleti, majd az operatív terv megfelelően alátámasztja azt és megvalósítható gyakorlati útmutatóul szolgál. A különböző szintű tervek végrehajtásának elemzése és a kapott információk hasznosítása a kontroller feladata. Ehhez azonban már a tervezés időszakában be kell kapcsolódnia a munkába, hogy olyan rendszert tudjon kidolgozni, amely erre alkalmas.

A cikk folytatása

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.