<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Előzetes megállapodásra jutott Kijev és Moszkva arról, hogy a Gazprom orosz konszern ezer köbméterenként 385 dollárért exportál földgázt Ukrajnába. Az ár ideiglenes, csak a téli időszakra vonatkozik.

A megállapodás Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök között jött létre Milánóban. A két vezető az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) keretében tárgyalt egymással, többször is. Az AFP francia hírügynökség vasárnapi jelentése szerint Porosenko szombaton este jelentette be az ukrán tévéknek adott interjúban a megállapodást.

"Egyezségre jutottunk. Március 31-ig 385 dollárban rögzítettük az árat" - mondta az ukrán elnök, azonnal hozzátéve, hogy országa valószínűleg külföldi pénzügyi segítségre szorul, hogy ki tudja fizetni orosz gázszámláját.

"Különböző lehetőségeink vannak, egyebek közt a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordulhatunk" - mondta Porosenko megjegyezve, hogy november közepére Kijevbe várnak egy IMF-küldöttséget a jelenlegi ukrán hitelprogram módosításainak megvitatására. Porosenko azt is megerősítette, hogy október 21-én Brüsszelben ismét tárgyalnak a gázárról.

hirdetés

Oroszország és Ukrajna ádáz vitába keveredett, miután a Nyugat-barát erők hatalomra jutása után a Gazprom Európában példátlan mértékben megemelte a gáz árát. A Gazprom április eleje óta ezer köbméterenként 485 dollárt követel az ukrán féltől a tavaly decemberben megállapított kedvezményes tarifa, 268,5 dollár helyett. Kijev nem hajlandó elfogadni az áremelést és nem fizet. A Gazprom június 16-án leállította az Ukrajnába irányuló gázexportot, miután a Naftohaz ukrán állami gázvállalat több mint 5,2 milliárd dolláros tartozást halmozott fel a korábbi szállításokért.

A szeptemberi háromoldalú tárgyaláson elfogadott megállapodás alapján a több milliárd dolláros adósságot felhalmozó Kijevnek januárig ki kellene fizetnie 3,1 milliárd dollárt a Gazpromnak, ebből kétmilliárdot október végéig.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.