TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. április 8. 12:49

A francia kormány 1,23 milliárd eurót (364 milliárd forint) mozgathat meg, csupán egy szavazás kedvéért.

A francia kormány azt tervezi, hogy a jelenlegi 15 százalékos Renault részesedését 19,73 százalékosra növeli, mindezt azért, hogy a cég április 30-i közgyűlésén beleszólhasson egy általa fontosnak vélt szavazásba - írja az Autonews.

Tavaly ugyanis a francia törvényhozás úgy döntött, hogy azok a részvényesek, akik több mint két éve birtokolják egy adott cég részvényeit, automatikusan kétszeres szavazati jogosultsággal bírhassanak. Csakhogy ezt a társaságok részvényesei az éves közgyűléseken egyedi döntés alapján megváltoztathatják, fenntartva az egy részvény, egy szavazat elvet. Mivel egy ilyen javaslatot a hónap végén tartandó Renault közgyűlésre már benyújtottak, a kormány mindent megtesz, hogy megakadályozzák ennek elfogadását.

A kormánynak egyébként szándékában áll majd eladni a becslések szerint 814 millió és 1,23 milliárd euró közé tehető pakettet a szavazás lezárultával. A hivatalos közlés szerint egyáltalán nem az a céljuk, hogy növeljék részesedésüket a cégben, csupán biztosítani szeretnék befolyásukat a francia autógyárban.

szerk.: bár nem ismerjük a teljes történetet, nagyon úgy tűnik, hogy a francia kormány először jogalkotói eszközökkel, majd amikor a cég részvényesei ezt keresztülhúznák, akkor pénzügyi erejét felhasználva kíván nagy befolyást szerezni a cégben.

A francia államkincstár már kedden vásárolt 9,6 millió Renault részvényt és megbízást adott további 4,4 millió darab megvásárlására. A cég részvényei 85,26 eurón zártak kedden.

Az egy részvény-két szavazat elvet egyébként nem mindenhol tartják jó ötletnek, például sem az USA-ban, sem pedig Nagy-Britanniában nincs ilyen szabályozás.

A Renault nem véletlenül olyan fontos a kormánynak, hiszen az autógyár remek számokat produkált tavaly az európai piacon és minden esélye megvan arra, hogy idén megszerezze a harmadik helyet, letaszítva onnan az Opelt.

Szász Péter
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.