2015. április 8. 12:49

A francia kormány 1,23 milliárd eurót (364 milliárd forint) mozgathat meg, csupán egy szavazás kedvéért.

A francia kormány azt tervezi, hogy a jelenlegi 15 százalékos Renault részesedését 19,73 százalékosra növeli, mindezt azért, hogy a cég április 30-i közgyűlésén beleszólhasson egy általa fontosnak vélt szavazásba - írja az Autonews.

Tavaly ugyanis a francia törvényhozás úgy döntött, hogy azok a részvényesek, akik több mint két éve birtokolják egy adott cég részvényeit, automatikusan kétszeres szavazati jogosultsággal bírhassanak. Csakhogy ezt a társaságok részvényesei az éves közgyűléseken egyedi döntés alapján megváltoztathatják, fenntartva az egy részvény, egy szavazat elvet. Mivel egy ilyen javaslatot a hónap végén tartandó Renault közgyűlésre már benyújtottak, a kormány mindent megtesz, hogy megakadályozzák ennek elfogadását.

A kormánynak egyébként szándékában áll majd eladni a becslések szerint 814 millió és 1,23 milliárd euró közé tehető pakettet a szavazás lezárultával. A hivatalos közlés szerint egyáltalán nem az a céljuk, hogy növeljék részesedésüket a cégben, csupán biztosítani szeretnék befolyásukat a francia autógyárban.

szerk.: bár nem ismerjük a teljes történetet, nagyon úgy tűnik, hogy a francia kormány először jogalkotói eszközökkel, majd amikor a cég részvényesei ezt keresztülhúznák, akkor pénzügyi erejét felhasználva kíván nagy befolyást szerezni a cégben.

A francia államkincstár már kedden vásárolt 9,6 millió Renault részvényt és megbízást adott további 4,4 millió darab megvásárlására. A cég részvényei 85,26 eurón zártak kedden.

Az egy részvény-két szavazat elvet egyébként nem mindenhol tartják jó ötletnek, például sem az USA-ban, sem pedig Nagy-Britanniában nincs ilyen szabályozás.

A Renault nem véletlenül olyan fontos a kormánynak, hiszen az autógyár remek számokat produkált tavaly az európai piacon és minden esélye megvan arra, hogy idén megszerezze a harmadik helyet, letaszítva onnan az Opelt.

Szász Péter
mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.