Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt azon vállalatok száma, amelyek logisztikai feladataik kiszervezése mellett döntenek. Amennyiben a logisztika nem tartozik egy vállalat alaptevékenységi körébe, úgy az abba történő folyamatos beruházás és az emberi erőforrások biztosítása nem gazdaságos megoldás. Főként akkor nem, ha a termékforgalomban szezonális ingadozások mutatkoznak, így kezelésük indokolatlanul nagy és állandó költségterhelést jelent a vállalatnak.
A logisztika kiszervezésével esetenként 10-20 százalékos logisztikai költségcsökkenés érhető el, mert az új szolgáltató optimalizálja a szállításokat és a szezonális változásokkal kapcsolatos kapacitás-kihasználtság ingadozásának költségterheit is átvállalja.
Az utóbbi időben az élelmiszerbiztonság nagy hangsúlyt kap a kereskedelemben és az élelmiszeripar minden területén. Ennek megfelelően előtérbe kerül az élelmiszer-ellátási láncokban az élelmiszertermékek útjának nyomon követése iránti igény. Ahhoz, hogy egy sokszereplős élelmiszerláncban a szükséges információk ne vesszenek el, fejlett informatikai megoldásokra van szükség. Ennek megvalósítására dolgozzák ki az élelmiszeripari terméket előállító vállalatok a nyomon követési eljárásaikat, és követelik meg az ellátási láncba bevont minden szereplőtől, így a logisztikai szolgáltatótól is, hogy az információk feldolgozására, megőrzésére és visszakereshetőségére megfelelő eszközöket alkalmazzon - olvasható a Napi Gazdaságban.