2001. február 27. 11:00

Szükséges és elérhető célnak tűnik, hogy minden uniós polgár számára elérhetővé váljon az internet -- hangsúlyozta Erkki Liikanen, a vállalkozásokért és az információs társadalomért felelős brüsszeli biztos.

Szükséges és elérhető célnak tűnik, hogy minden uniós polgár számára elérhetővé váljon az internet -- hangsúlyozta Erkki Liikanen, a vállalkozásokért és az információs társadalomért felelős brüsszeli biztos a London School of Economicson tartott beszédében. A digitális forradalom szerinte a közszolgálat átfogó reformjára is kitűnő lehetőséget kínál.

Mára az információs társadalom az európai polgárok nagy része számára realitássá vált -- jelentette ki Liikanen. A mobiltelefonnal rendelkezők aránya eléri a 60, a munkahelyükön számítógépet használóké a 45 százalékot. Mindez azt mutatja, hogy eredményesek az Európai Bizottságnak a távközlési ágazat liberalizációjára vonatkozó törekvései. A szektor tavaly az uniós gazdaság leggyorsabb ütemben (10,9 százalékkal) növekvő ágazata volt; a verseny eközben egyre intenzívebb, ami az árak csökkenéséhez és a szolgáltatások minőségének javulásához vezetett -- mutatott rá a politikus.

Nagyon fontos azonban, hogy a digitális forradalom ne ossza ketté a tagállamok lakosságát, mivel ez konzerválná, sőt elmélyítené a meglévő társadalmi egyenlőtlenségeket -- tette hozzá. Ennek jegyében több területen sürgetett cselekvést. Mindenekelőtt meg kell előzni, hogy a felnövő generációkban "digitális szakadék" alakuljon ki: valamennyi európai fiatal számára az iskolában meg kell tanítani a legfontosabb informatikai készségeket -- mondta.

Ezen túlmenően fontosnak nevezte a már munkában lévők folyamatos továbbképzését, új készségek elsajátításának támogatását. Az egyre súlyosabb informatikai szakemberhiány leküzdéséhez a továbbképzésen kívül a külföldi szakemberek bevonása is hozzájárulhat. Az információs forradalomban való széles körű részvétel Liikanen szerint nem csupán társadalmi szempontból fontos célkitűzés, hanem az uniós gazdaság versenyképességének záloga is lehet.

Ahogy nő a világhálóhoz hozzáférő európai polgárok száma, úgy a kormányoknak egyre inkább el kell gondolkozniuk a közszolgálati tevékenység elektronikus útra terelésén. A törvények és más közérdekű dokumentumok internetes elérhetősége terén eddig is sok minden történt, ám az igazi változást a közszolgálat interaktívvá tétele jelentené -- vélekedett a biztos. Ez az ügyintézés átfogó reformját eredményezné, ami az állampolgárok számára sokkal egyszerűbb, barátságosabb és jobb minőségű szolgáltatást jelentene.


Hol tart Európa?

Az internet nagyon gyors ütemben terjed a tagállamokban -- jelentette ki beszédében Liikanen. A 2000 októberét megelőző fél év alatt több mint harmadával nőtt a világhálóhoz csatlakozott háztartások száma, a tizenötök átlagában elérve a 28 százalékot. Ez ugyan csak az Egyesült Államok másfél évvel korábbi szintjének felel meg, ám négy tagállam is van, amely az amerikainál nagyobb arányú lefedettséggel büszkélkedhet. Még látványosabb a fejlődés a mobilkommunikáció terén: 2000 végén immár 235 millió mobiltelefon-előfizető volt az unióban, ami -- az egy évvel korábbi 36-tal szemben -- a lakosság 60 százalékát jelentette. Az Egyesült Államokban ez az arány mindössze 40 százalék -- hangoztatta az Európai Bizottság finn származású tagja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.