2002. március 20. 11:00

Egyre több jelzés érkezik világszerte arra vonatkozóan, hogy sok esetben az internetezés a viselkedési addikciókra jellemző sajátosságokat ölt magára. Magyarországon eddig kevés kutatás foglalkozott ezzel a területtel, és a szakemberek ekkor is csak jellemzően kis elemszámmal dolgoztak.

Az internet szocializáló és az életciklusokat befolyásoló szerepét hangsúlyozza Csanády Márton Az Internet-mítosz című könyvben. A felnövekvő nemzedékek életében olyan felgyorsult tempójú fejlődést hoz(ott) az internet, hogy az a szocializáció eddigi letéteményesei - a szülők - számára igen nehéz feladatot jelent. Ez lehet az egyik magyarázata annak a morális pániknak (Ben-Yehuda, Cohen), amely az internetfüggőséggel, vagy egyáltalán az internethasználattal kapcsolatban kialakult. Ennek a társadalmi reakciónak jellemzői, az érintettség érzése, valamint az ellenséges hangulat a fenyegető viselkedést mutató csoporttal szemben. Érthető tehát a kutató dilemmája a kapott eredmények értelmezésekor, amikor körül kell határolnia a kóros viselkedést mutatók csoportját, és diagnosztizálnia kell. Fontos tehát a társadalmi elvárásokkal összhangban megfogalmazni a levonható következtetéseket, és hangsúlyozni azt a tényt, hogy míg a nemzetközi vizsgálatokban 8-11% körül mozog a ténylegesen kóros internethasználók aránya, addig az első nagyobb mintán készült hazai felmérésben 6% körüli ez az érték.

Mint látható, az "érintettek" sem képeznek homogén csoportot, bár az összefüggések a kompulzivitás-impulzivitás skála mentén jól értelmezhetők. Mindenképpen szükséges azonban az eredmények további pontosítása, azok figyelembevételével egy új kérdőív kidolgozása, valamint az egyértelműen a "kóros internethasználók" körébe tartozók további személyes vizsgálata. Nem kétséges, hogy a további vizsgálatok kihatnak majd ezen összetett probléma terápiás vonatkozásainak további finomításaira is.

Forrás: ITTK

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.