TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az ipari termelés októberben a végleges, szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazított adatok szerint 1,8 százalékkal csökkent a szeptemberihez képest, az egy évvel korábbi szintet pedig 12,7 százalékkal haladta meg.

Forras: MTI

Az ipari termelés októberben a végleges, szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazított adatok szerint 1,8 százalékkal csökkent a szeptemberihez képest, az egy évvel korábbi szintet pedig 12,7 százalékkal haladta meg - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki tájékoztatójából. A hónap elején közölt előzetes adatok azonos mértékű változást jeleztek. A végleges adatok szerint korrekciók nélkül a termelés volumene 16,3 százalékkal, az ipar exportja 21,1 százalékkal, belföldi értékesítése 9,3 százalékkal bővült a tavaly októberihez képest. Az év első tíz hónapjában az ipari termelés volumene 19,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában regisztrált szintet.

Az ipari termelés szeptemberben 0,3 százalékkal nőtt az augusztusihoz és 16,8 százalékkal a tavaly szeptemberihez viszonyítva. Tavaly októberben a havi növekedés 1,6 százalék volt, éves összehasonlításban 15,3 százalékkal emelkedett a termelés. A termelés-növekedés forrása döntően az export volt, amely az előző év első tíz hónapjához viszonyítottan 29 százalékkal emelkedett január-októberben. A kivitel 51,1 százalékát az ipari vámszabad területeken működő szervezetek adták. E vállalatoknál az átlagot jelentősen meghaladó, 37,1 százalékos termelésbővülést regisztráltak a bázisidőszakhoz képest. A belföldi értékesítés a korábbi tendenciának megfelelően, 10,4 százalékkal növekedett. Az idén októberben a feldolgozóipari termelés növekedési üteme - a magas bázisadatok miatt - az előző havival megegyezően 18 százalékkal bővült 1999 azonos időszakához képest, az export az összes értékesítés 58 százalékát tette ki. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 0,6 százalékkal csökkent - derül ki a gyorstájékoztatóból. A jelentés szerint a termelés-bővülés továbbra is a villamosgép, valamint a műszergyártásban a legdinamikusabb, 47 százalékos. A papírgyártás, a kiadói és a nyomdai tevékenység 29 százalékkal emelkedett.

A fémalapanyag, illetve a fémfeldolgozási termékek gyártása 17 százalékkal növekedett. Az egyéb nem fém ásványi termékek gyártási volumene 12-15 százalékkal bővült. A vegyi anyag, az élelmiszer, az ital, a dohány, valamint a járműgyártás és a fafeldolgozás 7-9 százalékkal haladta meg az 1999 októberi szintet. A bőrtermékek és a lábbelik gyártása mérsékeltebben, 4 százalékkal bővült. Csökkenést kizárólag a kokszgyártás és a kőolaj-feldolgozás terén regisztráltak, itt 6 százalékos volt a visszaesés. Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első tíz hónapjában 1,4 százalékos létszámnövekedés mellett 18,2 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - áll a KSH jelentésében. A kiemelt feldoglozóipari ágazatok rendelésállománya októberben 18,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, ezen belül a kivitelnél 19,9 százalékos, a belföldi rendelésállománynál 13,5 százalékos volt a növekedés. Az új rendelések volumene 42,2 százalékkal nőtt, az exportnál 56,5, a belföldi rendeléseknél 6,5 százalékos emelkedést regisztráltak.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.