2008. május 19. 11:19

Újabb pert indított az osztrák OMV a Mol ellen, a cég most azt szeretné elérni, hogy a bíróság semmisítse meg a magyar olajcég közgyűlésén hozott határozatokat - írja a Financial Times.

A lap információi szerint az OMV azzal érvel a keresetben, hogy a leadott szavazatok egy része érvénytelen volt a részvényesek cégvezetéshez fűződő kapcsolatai miatt. Az osztrák cég szerint az e részvényesek kezén lévő papírokat gyakorlatilag "kvázi sajátrészvénynek" lehet tekinteni, amelyeket a Mol maga ellenőriz, áll a hétfői Financial Timesban.

A lap szerint az OMV a közgyűlésen elfogadott határozatok megsemmisítését akarja, és annak bírósági kimondását, hogy a magyar vállalattal kapcsolatban álló részvényesek a jövőben ne szavazhassanak, illetve ne kaphassanak osztalékot. Az osztrák cég mindemellett különleges auditor bírósági kinevezését is el akarja érni az e részvényesek és a Mol között fennálló kapcsolatok részleteinek felülvizsgálatára.

A Financial Times kiemeli, hogy a szakértők általában 40 százalék körülire teszik a Mol által felügyelt részvények arányát, ebbe beletartoznak a kölcsönadott részvények és a Molhoz közelálló vállalatok, mint például a Magnolia és a cseh CEZ részvényei.

A Financial Times felidézi, hogy a közgyűlésen leadott szavazatok rendszerint 80 százalék körüli arányban a Mol igazgatótanácsát támogatták. Jóllehet az OMV-nek 20 százaléka van a magyar cégben, szavazati jogának felső korlátja az egyéni részvényesekre megszabott 10 százalék.

Szintén a Financial Times idézett több Mol-befektetőt a közgyűlés után, akik azt állították, hogy a magyar cég megakadályozta őket a szavazásban.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.