3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az irodabérlők sokszor nehezen mérik fel saját terület-igényüket, mely az általános gazdasági helyzettel, vagy az anyavállalat stratégiájának hatására is számottevően változhat. Jelentős irodaterületek felszabadulásakor gazdaságos megoldás lehet a sublease, vagy más néven albérlet. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy az albérletbe adás körülményeit a tulajdonos gyakran korlátozza, feltételekhez köti.

A nyugat-európai gyakorlatban jóval elterjedtebb és népszerűbb a sublease bérleti forma, mint a közép-kelet-európai országokban, így hazánkat is beleértve. A kialakult gazdasági helyzet azonban megdönteni látszik ezt a trendet. A leépítések következményeként egyre több bérleti terület marad gazdátlanul, melyet frissen induló vállalkozásoknak érdemes kihasználni. Számottevő kedvezményeket és szinte 'plug-and-play' irodát kaphatnak, ha alaposan körülnéznek a piacon. Sok 'használt' iroda berendezéssel együtt kerül piacra, ami rendkívül előnyös az új bérlők számára, állítja az Eston elemzése.

Ugyanakkor az is tény, hogy ugyanaz a kialakítás ritkán felel meg az új albérlőnek, ezért nehezítheti a bérleti tárgyalásokat, ha az irodaterület átalakítása még további anyagi ráfordítást igényel. Érdemes megfelelő kábelezéssel és villamos energiával ellátott irodarészt kiválasztani, hiszen beköltözés után ezek változtatása, a kapacitások növelése ('upgrade' )drága és körülményes lehet. Emellett az önálló bejárat és a leválasztott terület olyan alapvető feltételek, amelyek nélkül az új bérlő funkcionálisan nem működhet.

Az albérletet kínálók agresszív engedményeket is hajlandóak adni annak érdekében, hogy veszteségeiket és költségeiket a lehető legjobban minimalizálják - véli Salamon Adorján, az Eston International Ingatlantanácsadó Zrt. vezérigazgatója. Véleménye szerint a díjak annál jobban csúsznak lefelé, minél elkeseredettebbé válik az albérletbe adó.

Sublease esetén a legsikeresebbnek azok a főbérlők bizonyulhatnak, akik már a válság begyűrűzésekor újragondolták területigényüket és az elsők között dobták piacra megüresedett helyiségeiket, valamint mind árban, mind a kialakítás minőségben fel tudták venni a versenyt a többi bérbeadóval.

Jelen gazdasági helyzetben hazánkban is előfordulhat, hogy egy multinacionális vállalat akár 40 százalékos leépítésre kényszerül az anyavállalat utasítására, emiatt a korábban bérelt területük felére nincsen szükségük, továbbá az 5 éves bérleti szerződésüket 2 éve kötötték, tehát a szerződés lejártáig még 3 évük van, mindezek mellett az ajánlattételnél nem kötöttek ki „break” opciót.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!