<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az irodabérlők sokszor nehezen mérik fel saját terület-igényüket, mely az általános gazdasági helyzettel, vagy az anyavállalat stratégiájának hatására is számottevően változhat. Jelentős irodaterületek felszabadulásakor gazdaságos megoldás lehet a sublease, vagy más néven albérlet. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy az albérletbe adás körülményeit a tulajdonos gyakran korlátozza, feltételekhez köti.

A nyugat-európai gyakorlatban jóval elterjedtebb és népszerűbb a sublease bérleti forma, mint a közép-kelet-európai országokban, így hazánkat is beleértve. A kialakult gazdasági helyzet azonban megdönteni látszik ezt a trendet. A leépítések következményeként egyre több bérleti terület marad gazdátlanul, melyet frissen induló vállalkozásoknak érdemes kihasználni. Számottevő kedvezményeket és szinte 'plug-and-play' irodát kaphatnak, ha alaposan körülnéznek a piacon. Sok 'használt' iroda berendezéssel együtt kerül piacra, ami rendkívül előnyös az új bérlők számára, állítja az Eston elemzése.

Ugyanakkor az is tény, hogy ugyanaz a kialakítás ritkán felel meg az új albérlőnek, ezért nehezítheti a bérleti tárgyalásokat, ha az irodaterület átalakítása még további anyagi ráfordítást igényel. Érdemes megfelelő kábelezéssel és villamos energiával ellátott irodarészt kiválasztani, hiszen beköltözés után ezek változtatása, a kapacitások növelése ('upgrade' )drága és körülményes lehet. Emellett az önálló bejárat és a leválasztott terület olyan alapvető feltételek, amelyek nélkül az új bérlő funkcionálisan nem működhet.

Az albérletet kínálók agresszív engedményeket is hajlandóak adni annak érdekében, hogy veszteségeiket és költségeiket a lehető legjobban minimalizálják - véli Salamon Adorján, az Eston International Ingatlantanácsadó Zrt. vezérigazgatója. Véleménye szerint a díjak annál jobban csúsznak lefelé, minél elkeseredettebbé válik az albérletbe adó.

Sublease esetén a legsikeresebbnek azok a főbérlők bizonyulhatnak, akik már a válság begyűrűzésekor újragondolták területigényüket és az elsők között dobták piacra megüresedett helyiségeiket, valamint mind árban, mind a kialakítás minőségben fel tudták venni a versenyt a többi bérbeadóval.

Jelen gazdasági helyzetben hazánkban is előfordulhat, hogy egy multinacionális vállalat akár 40 százalékos leépítésre kényszerül az anyavállalat utasítására, emiatt a korábban bérelt területük felére nincsen szükségük, továbbá az 5 éves bérleti szerződésüket 2 éve kötötték, tehát a szerződés lejártáig még 3 évük van, mindezek mellett az ajánlattételnél nem kötöttek ki „break” opciót.

Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.