TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az irodabérlők sokszor nehezen mérik fel saját terület-igényüket, mely az általános gazdasági helyzettel, vagy az anyavállalat stratégiájának hatására is számottevően változhat. Jelentős irodaterületek felszabadulásakor gazdaságos megoldás lehet a sublease, vagy más néven albérlet. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy az albérletbe adás körülményeit a tulajdonos gyakran korlátozza, feltételekhez köti.

A nyugat-európai gyakorlatban jóval elterjedtebb és népszerűbb a sublease bérleti forma, mint a közép-kelet-európai országokban, így hazánkat is beleértve. A kialakult gazdasági helyzet azonban megdönteni látszik ezt a trendet. A leépítések következményeként egyre több bérleti terület marad gazdátlanul, melyet frissen induló vállalkozásoknak érdemes kihasználni. Számottevő kedvezményeket és szinte 'plug-and-play' irodát kaphatnak, ha alaposan körülnéznek a piacon. Sok 'használt' iroda berendezéssel együtt kerül piacra, ami rendkívül előnyös az új bérlők számára, állítja az Eston elemzése.

Ugyanakkor az is tény, hogy ugyanaz a kialakítás ritkán felel meg az új albérlőnek, ezért nehezítheti a bérleti tárgyalásokat, ha az irodaterület átalakítása még további anyagi ráfordítást igényel. Érdemes megfelelő kábelezéssel és villamos energiával ellátott irodarészt kiválasztani, hiszen beköltözés után ezek változtatása, a kapacitások növelése ('upgrade' )drága és körülményes lehet. Emellett az önálló bejárat és a leválasztott terület olyan alapvető feltételek, amelyek nélkül az új bérlő funkcionálisan nem működhet.

Az albérletet kínálók agresszív engedményeket is hajlandóak adni annak érdekében, hogy veszteségeiket és költségeiket a lehető legjobban minimalizálják - véli Salamon Adorján, az Eston International Ingatlantanácsadó Zrt. vezérigazgatója. Véleménye szerint a díjak annál jobban csúsznak lefelé, minél elkeseredettebbé válik az albérletbe adó.

Sublease esetén a legsikeresebbnek azok a főbérlők bizonyulhatnak, akik már a válság begyűrűzésekor újragondolták területigényüket és az elsők között dobták piacra megüresedett helyiségeiket, valamint mind árban, mind a kialakítás minőségben fel tudták venni a versenyt a többi bérbeadóval.

Jelen gazdasági helyzetben hazánkban is előfordulhat, hogy egy multinacionális vállalat akár 40 százalékos leépítésre kényszerül az anyavállalat utasítására, emiatt a korábban bérelt területük felére nincsen szükségük, továbbá az 5 éves bérleti szerződésüket 2 éve kötötték, tehát a szerződés lejártáig még 3 évük van, mindezek mellett az ajánlattételnél nem kötöttek ki „break” opciót.

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.