TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2001. március 14. 11:00

Az ipari termelés januári volumene a szezonálisan és munkanap-korrekcióval is kiigazított index szerint az előző hónaphoz viszonyítva 2,9 százalékkal, a 2000. januári bázishoz képest 6,4 százalékkal nőtt.

Az ipari termelés januári volumene a szezonálisan és munkanap-korrekcióval is kiigazított index szerint az előző hónaphoz viszonyítva 2,9 százalékkal, a 2000. januári bázishoz képest 6,4 százalékkal nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az ipar termelése korrekciók nélkül 16 százalékkal haladta meg a 2000. januári szintet, exportja 26,1 százalékkal, belföldi értékesítése 8,8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az export 48,5 százalékát az ipari vámszabad területeken működő szervezetek adják. Ezeknél a vállalkozásoknál az ipari átlagot kismértékben meghaladó (28,1 százalékos) exportnövekedést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. Januárjában a feldolgozóipari termelés 2000 első hónapjához viszonyítva 19 százalékkal nőtt. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 7 százalékkal csökkent, ennek fő oka a szokatlanul meleg időjárás. A villamos gép, műszer gyártása a lassuló ütemű növekedés ellenére továbbra is jelentősen, 28 százalékkal bővült. Hasonló mértékű növekedés figyelhető meg a jármű, illetve a gumi-, műanyag termékek gyártásában is. A papírgyártás, kiadói, nyomdai tevékenység 22 százalékkal, a gép, berendezés, továbbá a bőrtermék, lábbeli gyártása 19 százalékkal bővült. A fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek, az egyéb nemfém ásványi termékek, valamint a textília, textiláru gyártása 17 százalékkal nőtt. Az élelmiszer, ital, dohánygyártás 16 százalékkal nőtt, ez jelentősen meghaladja az előző évi átlagos növekedési ütemet. A vegyi anyag, termék gyártása, illetve a fafeldolgozás 12-15 százalékkal bővült. A kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás 14 százalékkal csökkent 2000 januárjához képest. Januárban a feldolgozóipar összes értékesítésének 60 százaléka export volt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.