TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az év során inkább emelkedő üzleti bizalmi index mérséklődött, a lakossági viszont megugrott, s ismét elérte a tavaly januári szintet.

Tavaly decemberben kissé csökkent a GKI Gazdaságkutató Rt. szezonális hatásoktól megtisztított konjunktúraindexe. Ezzel folytatódott a tavalyi év egészére jellemző stagnálás. Ezen belül azonban az év során inkább emelkedő üzleti bizalmi index mérséklődött, a lakossági viszont megugrott, s ismét elérte a tavaly januári szintet.

Az ipari várakozások nem változtak novemberhez képest, ezen belül azonban kissé bizonytalanabb lett a jövő megítélése. A kereskedelmi cégek viszont sokkal pesszimistábbá váltak decemberben: erőteljesen romló értékesítési lehetőségekről és megrendelési szándékról adtak számot.

A lakossági bizalmi index értéke a tavalyi év utolsó hónapjában igen jelentősen, 8 ponttal emelkedett az előző hónaphoz képest. Ezzel megtört az év során jellemző, folyamatosan romló tendencia. A háztartások decemberben sokkal kedvezőbbnek ítélték saját pénzügyi helyzetüket, mint novemberben, s az elkövetkező tizenkét hónapban is javulásra számítottak. A tizenkét havi inflációt az előző évivel azonosnak érzékelik. Ugyanakkor az elkövetkező tizenkét hónapra lassuló fogyasztói árnövekedésre számít a lakosság, amely egyben a munkanélküliség enyhe növekedését várja.

Decemberben -- egy gyengébb hónap után -- kissé élénkült a tartós fogyasztási cikkek vásárlása, s a válaszok alapján az idén keresletbővülésre lehet számítani. Erősödött a lakossági megtakarítási szándék. A háztartások -- amelyek közel fél éven át helyzetük romlását érzékelték -- decemberben már csökkenő mértékű eladósodásról, illetve növekvő megtakarításokról adtak számot.

A hét régió közül egyedül a Dél-Dunántúlon romlottak a lakosság várakozásai.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.