2001. január 14. 11:00

Az év során inkább emelkedő üzleti bizalmi index mérséklődött, a lakossági viszont megugrott, s ismét elérte a tavaly januári szintet.

Tavaly decemberben kissé csökkent a GKI Gazdaságkutató Rt. szezonális hatásoktól megtisztított konjunktúraindexe. Ezzel folytatódott a tavalyi év egészére jellemző stagnálás. Ezen belül azonban az év során inkább emelkedő üzleti bizalmi index mérséklődött, a lakossági viszont megugrott, s ismét elérte a tavaly januári szintet.

Az ipari várakozások nem változtak novemberhez képest, ezen belül azonban kissé bizonytalanabb lett a jövő megítélése. A kereskedelmi cégek viszont sokkal pesszimistábbá váltak decemberben: erőteljesen romló értékesítési lehetőségekről és megrendelési szándékról adtak számot.

A lakossági bizalmi index értéke a tavalyi év utolsó hónapjában igen jelentősen, 8 ponttal emelkedett az előző hónaphoz képest. Ezzel megtört az év során jellemző, folyamatosan romló tendencia. A háztartások decemberben sokkal kedvezőbbnek ítélték saját pénzügyi helyzetüket, mint novemberben, s az elkövetkező tizenkét hónapban is javulásra számítottak. A tizenkét havi inflációt az előző évivel azonosnak érzékelik. Ugyanakkor az elkövetkező tizenkét hónapra lassuló fogyasztói árnövekedésre számít a lakosság, amely egyben a munkanélküliség enyhe növekedését várja.

Decemberben -- egy gyengébb hónap után -- kissé élénkült a tartós fogyasztási cikkek vásárlása, s a válaszok alapján az idén keresletbővülésre lehet számítani. Erősödött a lakossági megtakarítási szándék. A háztartások -- amelyek közel fél éven át helyzetük romlását érzékelték -- decemberben már csökkenő mértékű eladósodásról, illetve növekvő megtakarításokról adtak számot.

A hét régió közül egyedül a Dél-Dunántúlon romlottak a lakosság várakozásai.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.