2002. április 4. 11:00

A magyar termelésben hatalmas a multinacionális cégek túlsúlya. A multik megtartása - a nagyobb termelékenységet és magasabb béreket hoznak a külföldi cégek - a magyar gazdaságpolitika egyik legfontosabb feladata.

A magyar termelésben hatalmas a multinacionális cégek túlsúlya - adott hírt a Világgazdaság az OECD legújabb tanulmányáról. A multik megtartása - a nagyobb termelékenységet és magasabb béreket hoznak a külföldi cégek - a magyar gazdaságpolitika egyik legfontosabb feladata.

Hazánk közvetlenül a listavezető (72 százalékos) Írország mögött sorol a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), 1998-as adatokra támaszkodó, az országok gazdaságában a külföldi tőke arányát vizsgáló, a napokban napvilágot látott tanulmánya szerint. A magyar érték 70 százalék. Mára már minden bizonnyal megközelítette a magyar értéket a feltörekvő lengyel és cseh gazdaság, tekintve, hogy a magyar piac már nem bír akkora vonzerővel, mint 1998-ban.

Hazánkban már véget ért az az időszak, amikor a nyugati multik mindegyike részt akart a magyar gazdasági "tortából". Mára a legfontosabb célkitűzés az lett, hogy a külföldi tőkének megérje újra befektetnie Magyarországon. Az igazi kérdés az lesz, hogy lesz e elegendő lehetőség a vállalatoknak az újrabefektetésre, vagy az itt megtermelt profitot máshova viszik.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.