<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Jön a nyár, fellélegezhet az ORTT Panaszbizottsága: az emberek inkább a szabadban töltik az idejüket, minthogy árgus szemekkel figyeljék a televíziót, és feljelentsék a műsorokat. Ezt még - úgy tűnik - a mostani politikai események sem befolyásolják, pedig eseménydús időszakban általában megszaporodnak az észrevételek. Lehet, hogy már a feljelentők is immúnisak a politikára? Mfor.hu háttér.

Árgus szemekkel a tévé előtt... (Mfor-montázs)

Ma hozták nyilvánosságra az ORTT Panaszbizottságának első negyedéves jelentését, melyből kiderült, hogy januártól márciusig 46 érvényes panasz érkezett a testülethez.

Csányi László elnök ezt az időszakot nyugodtnak minősítette. Mint azt az mfor.hu-nak elmondta, a feljelentések száma általában 25 és 50 között mozog. A nyári időszak, amikor többet vannak szabadban az emberek, és kevesebbet tévéznek, nagyon meglátszik a jelentések számán: ilyenkor jóval kevesebb panasz érkezik az ORTT-hez.

Válságban sem lett több a panasz

A szezonalitás másik oka az időjáráson kívül általában a politikai hangulat. Túlfűtött légkörben, eseménydús időszakban ugyanis megszaporodik a feljelentések száma. Érdekesség, hogy bár 2009 eleje nem mondható éppenséggel politikai uborkaszezonnak, ennek ellenére nem nőtt jelentősen az észrevételek száma. Ez akár azt is jelentheti, hogy a lakosság egyre immunisabb a politikai felfordulásra, a válságra.

Csányi László szerint a bepanaszolás lehetőségei meglehetősen szoros korlátok között mozognak, így nehéz hatékonyan feljelentést tenni. A szakember könnyítene a szabályozáson, na nem azért, mert kevés a testület munkája, mint inkább azért, hogy többen is kifejezhessék nemtetszésüket. Jelenleg ugyanis csak a notórius panasztevők igazodnak el a szabályokon. Ők pontosan tudják, hogy egy műsor után mennyi ideig, milyen formai követelmények betartásával lehet bejelentést tenni. Sokan viszont szabálytalanul teszik ezt meg, így észrevételük érvénytelen.

Magánügy

Sokan rossz ajtón kopogtatnak, amikor az ORTT-hez fordulnak magánvéleményükkel vagy éppen bíróságra tartozó bejelentésükkel. Pálffy István újságíró például az egyik kereskedelmi rádió Bumeráng című műsora vezetőinek megjegyzéseit kifogásolta, de mivel ezek az ő személyével kapcsolatosak, így ezt a vitát a bíróságon érdemes orvosolni – tudtuk meg a testület előző negyedévi elnökétől.

Notórius panaszkodók


A panasszal élők közel fele (21 panasz) nézői illetve hallgatói bejelentés. Civil szervezetek 13 esetben emeltek kifogást, pártok pedig csak kétszer.

Csányi László szerint nem lehet tudni, mely társadalmi csoportra jellemző az ORTT feljelentgetés, mivel ők csak egy nevet és lakcímet látnak. Ami a civil szervezeteket illeti, közülük a zöldek meglehetősen aktívan figyelik a műsorok kiegyensúlyozottságát.

Az első negyedévben a legtöbb bejelentés a Magyar Televízió műsoraira érkezett - úgy tűnik, a köztévén sokkal inkább számon kérik az emberek a kiegyensúlyozottságot, mint a kereskedelmi csatornákon. A helyi kábeltévék műsorait is sokan kritizálják az ORTT-nél, de Csányi László tapasztalatai szerint itt sokszor a helyi érdekeltségű nézők, közszereplők igyekeznek borsot törni egymás orra alá.

Az összes beérkezett panaszból tíz ügyintézés alatt áll, harminchármat elutasított a testület, három panasz esetében pedig elfogadták az észrevételeket.

GF

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.