Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Január 1-jétől a gyed extra program keretében, az eddigi kedvezmények fenntartása mellett bővül a kisgyermekes szülők foglalkoztatásához kapcsolódó adókedvezmény - ismertette Czomba Sándor keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára elmondta: ha a munkáltató olyan anyasági ellátásban részesülő vagy részesült szülőt foglalkoztat, ahol a családban legalább három gyermeket nevelnek, az eddigi 2 év helyett 3 évig lehet érvényesíteni a teljes szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás alóli mentességet, az úgynevezett "félszochó" kedvezmény egyéves időtartama pedig két évre emelkedik. Így a három vagy több kisgyermeket nevelő szülő foglalkoztatása esetén 2+1 év helyett 3+2 éves támogatási forma lesz, vagyis akár öt évig is kedvezményt érvényesíthet a munkáltató.

A munkáltatók jelenleg egyetlen kisgyermekes szülő foglalkoztatásával 858 ezer forintot takarítanak meg azáltal, hogy az első két évben járulékmentesség van, a harmadik évben pedig félszochót kell fizetni. Az érvényesíthető kedvezmény maximális összege nagycsaládos szülő esetén az eddigi 858 000 forintról 1 374 000 forintra emelkedik, öt év alatt a munkáltató 516 ezer forinttal több támogatást tud a gyed extra támogatás segítségével ezen kisgyermekes szülők után igénybe venni.

Kedvező változás lesz az is, hogy az anyasági ellátás folyósítását követően a 45. hónap vége helyett a 69. hónap végéig lehet érvényesíteni ezt az öt évre szóló kedvezményt.

Az államtitkár kifejtette: a legutóbbi adatok nagyon kedvező tendenciát mutatnak, 235 ezerrel dolgoznak többen Magyarországon, mint a kormányváltás időszakában. Az eredmények nem jöttek maguktól, a kormánynak számos olyan intézkedést kellett megtennie, amelyek a válságból való lassú kilábalás ellenére képesek voltak nemcsak szinten tartani, hanem növelni - a versenyszférában is - a foglalkoztatási szintet - tette hozzá.

Felidézte, az erre szolgáló eszközrendszer egyik legfontosabb eleme a január 1-jétől meghirdetett munkahelyvédelmi akcióterv volt, amelyben hat célcsoportot - a 25 év alattiak, az 55 év felettiek, a képzettséggel nem rendelkezők, a pályakezdők, a tartós munkanélküliek és a kisgyermekes szülők - határoztak meg, esetükben a munkáltatóknak a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adóterhek felét kell csak megfizetniük, illetve egyes esetekben egyáltalán nem kell adót fizetniük a havi munkabér 100 ezer forintot meg nem haladó része után. A munkáltatók szeptemberben közel 740 ezer ember után vették igénybe ezt a támogatást, s 10 milliárd forint adókedvezményt érvényesítettek, az év eleje óta pedig kilenc hónap alatt 85 milliárd forintot.

Az államtitkár sikeresnek értékelte a munkahelyvédelmi akcióterv kisgyermekes szülők foglalkoztatását ösztönző elemét. A sikert egyértelműen mutatja, hogy míg januárban 14 548 kisgyermekes szülőt foglalkoztattak a munkáltatók kedvezményesen, szeptemberben már ennek mintegy dupláját, 29 342 főt. Úgy vélekedett, ez többek között annak köszönhető, hogy a kedvezmény nagyon rugalmasan alkalmazható, messzemenően igazodik a családi körülményekhez és lehetőségekhez.

Czomba Sándor emlékeztetett arra, hogy a gyesről, gyedről visszatérő édesanyák érdekében korábban más rugalmas foglalkoztatási szabályokat is bevezettek, ezek között említette, hogy a Munka törvénykönyve kötelezővé teszi a munkáltatóknak a részmunkaidős foglalkoztatást a versenyszférában is, ha a szülő úgy dönt, hogy szeretne visszamenni dolgozni.

Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) alelnöke a tájékoztatón elmondta, hogy a következő években 30 ezres létszámbővülést prognosztizálnak. A negyedik pillérnek (a szociális hozzájárulási adó kibővítése, illetve a negyedik-ötödik évtől kezdve 50 százalékos mértékű kedvezménye) köszönhetően 15-20 ezer fővel növekedhet a munkavállalási hajlandóság. Az első pillér (a kismamák a gyermek egyéves kora után vállalhatnak munkát és jogosultak maradnak a gyesre, gyedre is) újabb 10-15 ezres létszámbővítést hozhat.

A kamara arra számít, hogy a munkaerőpiaci forgás sebessége is növekedhet: a kétgyermekes kismamák az eddigi átlagosan hat év helyett 4-4,5 év múlva térhetnek vissza a munkahelyükre, ami szintén a foglalkoztatás bővüléséhez vezethet.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.