TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Kilenc külföldi vállalat telepedett le 2000-ben Pest megye déli részén, illetve Bács-Kiskunban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A befektetett tőke eléri az 50 millió dollárt, az új munkahelyek száma pedig megközelíti az 1400-at.

Kilenc külföldi vállalat telepedett le 2000-ben Pest megye déli részén, illetve Bács-Kiskunban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében azon a területen, amelyért az ITDH közép-magyarországi regionális képviselete felel. A befektetett tőke eléri az 50 millió dollárt, az új munkahelyek száma pedig megközelíti az 1400-at -- erről Bányainé Bajzik Magdolna regionális igazgató tájékoztatta a Világgazdaságot.

A közép-magyarországi térségben az ITDH közreműködésével 2000-ben 9 külföldi vállalat telepedett meg. Kiskunhalas egy flamand bútorgyártó céggel gazdagodott: a Vincent Sheppard NV hatvan új munkahelyet teremtett. Szolnokon a Fonderie Le Bélier 100 emberrel kezdte meg a termelést.

A japánok az M5-ös autópálya főkapujánál, Újhartyánban hoztak létre ipari parkot, itt egy autóipari beszállító, a különböző gumi alkatrészeket gyártó Taiho Kogyo telepedett meg.

Szintén ipari parkot választott gyárának székhelyéül a Trend Technologies Inc. is: Kunszentmártonban megvalósuló beruházása 900 új munkahelyet teremt. Része az új trendnek, hogy a már itt lévő multik után érkeznek a beszállítók, sőt, ezek beszállítói is: Jászberényben a Nolato AB az Elektroluxnak a partnere, és 50 új állást kreált.

Ötvenhat befektetésösztönzési projekt valósult meg Magyarországon 2000-ben az ITDH közreműködésével. A beruházások zöme ugyan még mindig a fővárosban és környékén épül, ám jól megfigyelhető, hogy a külföldi tőke egyre inkább keleten keres magának lehetőséget -- a Tisza vonalát azonban csak elvétve lépi át.

Az alföldi régió elsősorban annak köszönheti az érdeklődést, hogy -- bár infrastruktúrája még fejlesztésre szorul -- bőségesen van szabad munkaereje. Szolnokon a gazdasági, Kecskeméten pedig műszaki felsőfokú képzés jelent vonzerőt -- összegezte a tapasztalatokat a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. regionális igazgatója.

Az ITDH úgy tapasztalja, hogy a multinacionális cégek először is kelet-európai régióban gondolkodnak -- ez Lengyel-, Cseh- és Magyarországot, illetve olykor Szlovákiát és Szlovéniát jelenti --, majd, ha kikötnek egy konkrét ország mellett, akkor 8-10-12 helyszín közül választanak. Az általános befektetési környezeten túl fontos számukra az adott térség munkaerőpiaca, a szakképzés és a helyi adópolitika. Jól látszik az is, hogy a minimálbér nem volt és nem is lesz probléma a multiknak: ennél ők még a szakképzetlen alkalmazottaknak is jóval többet ajánlanak.

Magyarország -- legalábbis az egy főre jutó befektetések tekintetében -- továbbra is a régió éllovasa. Ezen belül az Alföld 2000-ben kitüntetett célterület volt. Ám a projekteknek nincs vége: az óesztendő utolsó heteiben óriáscégek jelentkeztek az ITDH-nál, többezres munkaerőigénnyel. Bányainé Bajzik Magdolna szerint az érdeklődés változatlan, ha tehát Közép-Magyarország képes megfelelni az igényeknek, továbbra is számíthat arra, hogy a külföldi tőke nem kerüli el, sőt.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.