2001. március 5. 11:00

A fogyasztói árak júliusban 8,6 százalékkal lesznek magasabbak mint egy évvel korábban az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint.

Az intézet hétfőn juttatta el kiadványát az MTI-nek, amelyben a termelői árak 9,7 százalékos éves emelkedését jelzik előre 2001. júliusára.

Ebben az időszakban - 2000. júliusához képest - az iparban a belföldi értékesítés 6,1 százalékos bővülésére számít az intézet. A nyár közepére vonatkozó prognózisuk - egy éves visszatekintésben - az export 18 százalékos és az ipari termelés 12,1 százalékos növekedését jelzi előre. A kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme csak fokozatosan gyorsul, az értékesítés volumene a hatodik hónapban 4,2 százalékkal lehet magasabb az egy évvel korábbinál - áll a kiadványban.

Továbbra is bizonytalan tényezőként említi az összesítés az olajár idei világpiaci alakulását, de úgy vélik, hogy hosszabb távon a cserearányok romlásával talán már nem kell számolni. Felhívják azonban a figyelmet arra, hogy a gazdasági növekedés és várható beruházás-felfutás import többletet indukál. - Feltételezhető az is, hogy az idén magasabb jövedelemkiáramlás tovább növeli a külkereskedelmi mérleg hiányát.

A kutatók szerint bizonytalan az export várható növekedése , mivel ez nagyban függ az Európai Unió konjunktúrájától. Ezzel kapcsolatban arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelentős külkereskedelmi aktívumot felmutató vámszabad területek reagálnak a legérzékenyebben a külső konjunkturális változásokra.

Az Ecostat előrejelzése szerint az idén 5 százalék körüli gazdasági növekedés mellett és az export dinamikáját változatlannak feltételezve a folyó fizetési mérleg hiánya 2,2 milliárd euró körül várható. A kutatók a tavalyi gyengülés után az idén a nemzetközi részvénypiacok, közöttük a Budapesti Értéktőzsde fellendülésére számítanak. Az intézet prognózisa szerint a BUX-index a hetedik hónap végére 20-22 százalékkal emelkedik, várhatóan 9400 pont körül alakul.