2001. augusztus 17. 11:00

A regisztrált munkanélküliek száma júliusban 14 000-rel csökkent az előző év azonos időszakához képest, így a hónap végén 362 900 munkanélkülit tartottak nyilván a munkaügyi központok.

A regisztrált munkanélküliek száma júliusban 14 000-rel csökkent az előző év azonos időszakához képest, így a hónap végén 362 900 munkanélkülit tartottak nyilván a munkaügyi központok - adta hírül a Gazdasági Minisztérium pénteken. A nyilvántartásban szereplő munkanélküliek száma Dél-Dunántúl kivételével az ország valamennyi régiójában csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest.

A központi régióban, valamint a közép-dunántúli térségben az Észak-Alföldön az átlagosnál nagyobb ütemű volt a csökkenés. A regisztrált munkanélküliek alapján számított munkanélküliségi ráta hat földrajzi régióban csökkent, a Dél-Dunántúlon viszont stagnálást jeleznek az adatok az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A legkedvezőbb változást az észak-alföldi és az észak-magyarországi régió mutatja. Az Észak-Alföldön 1,3 százalékponttal, Észak-Magyarországon pedig 1 százalékponttal csökkent a ráta egy év alatt. A pályakezdők záró létszáma július végén 30 900 volt, ez az összes regisztrált munkanélküli 8,5 százaléka. A munkaügyi nyilvántartásba júliusba 14 500 pályakezdő fiatal lépett be, 6,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.