2001. december 8. 11:00

Az országos keresetemelési ajánlás keretében 8-10,5 százalékot ajánlanak jövőre a versenyszféra középszintű és helyi bérmegállapodásaihoz - egyezett meg pénteken az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) kormányzati, munkaadói, munkavállalói oldala.

A szakszervezeti oldal nem volt egységes a keresetemelés e mértékének elfogadásában, de az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége tartózkodásával nem akadályozta meg az egyezséget.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége azzal indokolta tartózkodását, hogy szerintük ez a mérték nem lesz elégséges az 50 ezer forintos minimálbérből adódó igen komoly bérfeszültségek mérséklésére. A szövetség nehezményezte azt is, hogy a minimálbérről, illetve a keresetemelési ajánlásról nem egymással összefüggésben állapodtak meg. A szakszervezeti szövetség képviselője hangsúlyozta azt is, hogy álláspontjuk szerint egy ilyen keresetemelési mérték azt jelenti, hogy a dolgozók nem részesülnek megfelelően a javuló gazdasági teljesítmény adta lehetőségekből.

A szakszervezetek igényelték, hogy a megállapodáshoz egy szöveges kiegészítést is fűzzenek. Ennek tartalmáról a felek további egyeztetést tartanak. A 8-10,5 százalékra vonatkozó kompromisszumot a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek először külön megtartott tárgyaláson alakították ki, s a további egyeztetéseken a kormányzatnak is elfogadható volt ez a mérték.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.