A hírt a tulajdonos-sztárszakács, Ferran Adria jelentette be a héten a fúziós konyháról tartott madridi konferencián, azzal indokolva döntését, hogy a mostani működés mellett nem lehet kreatív tevékenységet folytatni, új ételeket kikísérletezni. A molekuláris gasztronómia - vagy ahogy Adria szívesebben hívja, a dekonstruktív gasztronómia - fellegvárának számító El Bullit 2002-ben kiáltották ki először világelsőnek, amikor a Restaurant magazin létrehozta a világ ötven legjobb étterme díjat. Az első háromban azóta is mindig benne volt - emlékeztetett a Bloomberg alapján a Napi Gazdaság -, az elmúlt négy évben pedig egyfolytában az El Bulli került a trónra.
Az évente hat hónapig - idén június közepétől december közepéig - nyitva tartó étteremben esténként ötven főt szolgálnak ki, miközben több mint kétmillióan próbálnak foglalni náluk minden évben; a negyven, különleges technikákkal elkészített fogásból álló kóstolómenüt körülbelül öt óra alatt lehet végigenni, és 185 euróba kerül. Amikor az étterem zárva tart, a 47 éves Adria barcelonai konyhalaboratóriumában dolgozik új kreációin - ennek akar most egy kicsit több időt szentelni; 2014-re újra nyitást tervez, azt azonban még nem tudja - mondta el Madridban -, hogy egy vagy ezer vendégnek főz majd.